Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 12:14 - "Тройката" написала писмото до вицепремиера Дянков се срещна с предприемачите във Варна
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2556 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.05.2011 12:22


 

На пресконференцията на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), проведена в град Варна, присъства познатият екип на „тримата“, подписали писмото до вицепремиера Дянков с предложение за пазарен модал за сваляне на лихвите на търговските банки – д-р Аднан Лидиянов (член на УС на ССИ и председател на Комисията по бюджет и финанси), доц. д-р Алексей Петров (изпълнителен директор на ССИ) и д-р Теодор Дечев (и.д. председател на УС на ССИ). Варна е единадесетия град, посетен от екипа на ССИ до този момент.

 
image

За първи път от началото на обиколката, представителите на ССИ „обърнаха“ процедурата на провеждане на срещата. До този момент, представителите на ССИ първо изслушваха изложенията на местните предприемачи, запознаваха се с техните проблеми, оплаквания и становища, след което се правеха обобщения и се създаваха предприемачески екипи по места, с които ССИ да предприема конкретни действия. Днес, екипът от ССИ обяви, че вече е натрупан голям фактологичен материал и този път членовете му ще си позволят първи да говорят и да направят анализ на състоянието на икономиката и бизнес средата.

 

На база на натрупаните данни за политически натиск и рекет над малките и средни предприятия, на сведенията за висши представители на властта, ангажирани в контрабанда и други тежки закононарушения, както и на различни други симптоми и показатели, представителите на ССИ заявиха, че страната е в състояние ан икономическа катастрофа и тя не само е установена, но вече става очевидна. Теодор Дечев заяви, че изпълнителната власт на практикае признала катастрофичното състояние на икономиката с публичното огласяване на позицията на ГЕРБ, че най-добрият кандидат за президент на управляващата партия е Бойко Борисов. Бягството от проблемите на „президентското островче“, преминаването то единия тротоар на булевард „Дондуков“ на другия тротоар е публично признание, че Бойко Борисов е наясно с кошварната ситуация в икономиката и търси начин да си намери нова роля.

 

„България има един основен проблем. В условията на „министър председателска република“, това е министър – председателят Бойко Борисов“, твърдят от ССИ, където са ревизирали досегашната си гледна точка за причините на „изцяло българската криза“. Там вече са убедени, че в основата на всички проблеми е личността на министър – председателят. Алексей Петров направи психологически профил на Бойко Борисов, като според него основният мотив в поведението на министър – председателя е неговата изключителна алчност. В отговор на журналистически въпрос, той даде оценката, че „единствено Бог би могъл да спаси България, ако валутният борд бъде отменен при сегашната еднолична и автократична власт.

 

Д-р Аднан Лидиянов показа с изчисления, че дяловете на г-жа Цветелина Бориславова в СИБанк са поскъпнали със 136 % по време на управлението на Бойко Борисов и отправи към министър – председателя следното обръщение:

 

„- Г-н Министър председател,

Аз не съм толкова близък до Вас, за да се обърна към Вас като д-р Алексей Петров в първо лице с призива „Бойко, свали лихвите !“. Аз мога да кажа следното. Г-н Борисов, Вие допуснахте банките да натрупат много солидни печалби и така акциите на Вашата спътница в живота в СИБанк поскъпнаха до неимоверност. Тези акции вече са продадени, печалбата веч(е е осъществена. Моля Ви, вече нямате лични причини, които да Ви спират да суе заемете с проблема с лихвите. Ако не искате на използувате пазарния модел на ССИ за сваляне на лихвите, защото е наш, предложете друг пазарен подход – ние ще Ви подкрепим за спирането на това, което става. Моите колеги го наричат „икономически геноцид“. Трябва да се предприемат действия за сваляне на лихвите, за да не катастрофираме“.

 

Според представителите на ССИ, Бойко Борисов няма морално право да се кандидатира за президент, поне по две приччини:

 

-        подобна стъпка е равносилна на дезертьорство;

-        евентуалното избиране на Бойко Борисов за президент би предизвикало институционална криза. Който и да бъде назначен за министър – председател би бил просто едно подставено лице на Бойко Борисов. Схемата с „посаждане“ на подставено лице на място, където преди тове е бил Бойко Борисов е вече изпробвана с лансирането на г-жа Фандъкова за кмет на София и резултатът е задълбочаването на кризата в столичния град. Назначаването на подставено лице за министър – председател, би задълбочило още повече социално – икономическата криза в страната, смятат от ССИ.

 

От ССИ виждат два възможни, относително положителни сценарии, с които „Бойко Борисов може да направи нещо, за да не бъде започнен само с лошо“.

 

Първият сценарий предвижда Бойко Борисов да се откаже от участие в президентските избори и да се захване поне с намаляване на щетите от своето управление. „Нямаме илюзии, че Бойко Борисов има визия за излизане от критичната икономическа ситуация“ - заявиха от ССИ. „Той не може да отиде по-далече от т. нар. „икономически заскон на Цветан Цветанов, който гласи че ръстът на БВП е право пропорционален на извършените арести. От Бойко Борисов може да се очаква най-много да поразтреби някои от най-големите вредители в администрацията“. Алексей Петров още един път отбеляза, че „законът на Цветанов“ е несправедливо назован на негово име, защото в правителството на Бойко Борисов всичко започва и завършва с министър – председателя. От друга страна, от ССИ дадоха пример, че промените в ръководството на държавен фонд „Земеделие“ за първи път са дали надежда за по-човешко отношение към земеделските производители и че те са станали свидетели на „първите спорадични примери за положителни действия на ръководството на фонда“.

 

От ССИ заявиха, че първият посочен по-горе сценарий е малко вероятен и предложиха втори - „избори три в едно“. Според Теодор Дечев, ако г-н Бойко Борисов е толкова уверен в победата си, той би могъл с помощта на парламентарното си мчнозинство да насрочи и парламентарни избори за есента. Алексей Петров поясни, че единствения дефект на този сценария е, че изобщо не е сигурно, че Бойко Борисов е уверен в победата си. „След три месеца, планът за спасение на другия тротоар – в президентството, може изобщо да не изглежда състоятелен“, обясни Алексей Петров.

 

От ССИ изразиха предпочитание към втория сценарий, като възможност за изхоад от кризисната ситуация в страната. Алексей Петров не пропусна още един път да напомни, че една от целите на кандидат – президентсдкият екип „Единение и екипност“, в който той е един от трима участници е предизвикването на референдум за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. „Трябва да сложим край на мъчителния преход по един знаков начин“ - допълни той.

 

Представителите на ССИ бяха еднозначни и категорични, че са против тежненията към президентска република и настояват за „реабилитация на парламентарната република“, която въпреки конституционните текстове се е превърнала в „министър председателска“. От ССИ изтъкнаха като аргумент за приемане на нова Конституция и необходимостта да се защити по конституционен път правото на българската икономическа емиграция и на диаспората в процеса на взимане на решения в страната.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568601
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930