Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2011 23:09 - РЕШЕНИЯ на Националното съвещание на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), състояло се на 03 юли 2011 г.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1829 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

РЕШЕНИЯ

 

на

 

Националното съвещание на Съюза за стопанска инициатива (ССИ),

състояло се на 03 юли 2011 г., в град София, Парк хотел „Москва“

 

 

 

            Целите, които си поставя Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) в краткосрочен план:

 

            Първа цел. Възстановяване на работещата пазарна икономика, която в момента е задушена и деформирана от политиката на правителството и дейността на свързаните с него лобистки кръгове. Възстановяване на свободната конкурентна среда и даване на гаранции за защита на конкуренцията и правото на свободна предприемачиска инициатива.

            Смяна на политическия модел в Р. България. Премахване на модела „Борисов“ в икономиката и в политическата практика.

 

            Втора цел. Възстановяване на конституционните права на гражданите и правовия ред. Спиране на  полицейските репресии и административния произвол. Пресичане на тормоза над предприемачите, дирижиран от самия връх на изпълнителната власт.

 

            Трета цел. Осигуряване на достъп до финансиране на малките, средните и микро- предприятията.

            Въвеждане на нов механизъм за инвестиране на европейските средства в Р. България.

            Възстановяване на реалните финансови потоци и приходи към държавния бюджет.

 

            Действия, които трябва да бъдат предприети за постигане на формулираните цели:

 

            Действия по първа цел.

            ССИ смята за легитимни всички форми на граждански натиск и протест, когато става дума за възстановяване на граждански права, гарантирани от Конституцията и законите.

            Прекратяване на налагането на фаворизирани фирми като „назначени монополисти“ в отрасли, където не съществуват естествени монополи.

            Противопоставяне на месианството в политиката, на илюзиите за „бащици“ и „спасители“, за „добри царе“ и „хайдути народни закрилници“.

            Въвеждане на екипен принцип в работата на институциите, както и при тяхното взаимодействие.

            Предизвикване на референдум за приемане на нова, съвременна Конституция, съобразена с днешните реалности на България, българите в страната и на българската диаспора.

 

            Действия по втора цел.

            Отказ от насаденото от правителството на Бойко Борисов разбиране, че недостигът на средства може да се компенсира чрез изземване на оборотите на малките и средните предприятия чрез административен натиск и репресии. Връщане към добрите практики на консултиране на предприемачите и на добронамерено напътстване от страна на контролните органи.

 

            Действия по трета цел.    

            Сваляне на лихвите по кредитите, предлагани от търговските банки с пазарни средства, в това число чрез придобиване на дялово участие от страна на държавата в определени търговски банки. Законодателно уреждане и реабилитация на кооперативното кредитиране. Допускане на нови играчи – носители на свежи финансови ресурси на банковия пазар.

            Премахване на порочната практика, целият контрол върху проектите, осъществявани с европейски средства да бъде само „на входа“. Замяна на сто процентовия входящ контрол с равномерно разпределяне на контролната дейност между входящия, текущия и последващия контрол. „Отпушване на тапата“, създадена на входа на процеса на инвестиране на европейските средства, чрез промените в начина на контрол. Замяна на разбирането за „усвояване“ на европейските средства с философия за инвестирането им.

            Пресичане на контрабандата и на „течовете“ предизвикани от организираната престъпност. Спиране на контрабандната дейност, пряко ръководена от изпълнителната власт.

 

 

Конкретни действия на ССИ в най-скорошен, краткосрочен план:

 

Членовете на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) възприемат принципа на предприемаческата солидарност. В случай на репресии, тормоз, административен и / или полицейски произвол в даден регион, те са готови да протестират и в други региони, както и на национално равнище в зависимост от степента на сериозност на ситуацията.

 

Във връзка със създалата се ситуация на надвиснала икономическа катастрофа, Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) ще предприеме организирани протестни действия, в това число блокада на гранични контролно – пропускателни пунктове, на първокласни пътища и други. Блокирането на съоитветните ГКПП ще символизира искането ни за спиране на контрабандата, дирижирана от управляващите. Спирайки преминаването през граничните пунктове, ние ще спираме постоянно извършващата се през тях контрабанда. Първоначално блокадите ще се извършват за къс интервал от време, като при липса на резултат продължителността им ще се удължава.

 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) смята, че в крайна сметка трябва да бъде отстранена първопричината за сегашната ситуация, граничеща с икономическа катастрофа. Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) иска официално оставката на министър – председателя – г-н Бойко Борисов, който със своите волунтаристични, некомпетентни, хаотични и разрушителни действия носи пряка и персонална отговорност за срива в икономиката и за масираните репресии над малките, средните и микро – предприятията.

 

 

Във връзка с осъществяването на посочените по-горе действия и във връзка с необходимостта от постигане на ново качество в работат на Съюза, днешното национално съвещание – общо събрание взима решения в едномесечен срок да се осъществи преструктурирането на работата на ССИ на общинско и регионално равнище, като се премине към екипна форма на работа.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1564719
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031