Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 23:17 - СЪСТОЯ СЕ СРЕЩА МЕЖДУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССИ – ТЕОДОР ДЕЧЕВ
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1760 Коментари: 0 Гласове:
1



 

СЪСТОЯ СЕ СРЕЩА МЕЖДУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССИ – ТЕОДОР ДЕЧЕВ

 

ПРЕДСТОЯТ СРЕЩИ МЕЖДУ РЕГИОНАЛНИТЕ РЪКОВОДНИ ЕКИПИ НА ССИ И ОКРЪЖНИ ПРОКУРОРИ

 

Председателят на ССИ – Теодор Дечев се срещна с Главния прокурор на Р. Бълтария на 29 юни 2011 г., сряда от 09:15 часа в кабинета на г-н Борис Велчев в Съдебната палата. Срещата е беше уговорена по телефона между г-н Борис Велчев и г-н Теодор Дечев на 27 юни 2011 г. сутринта. На срещата присъства и г-жа Тонева – заместник глаевен прокурор.

 

Срещата се проведе по искане на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), който се обърна с писмо на 23 юни 2011 г. към Главния прокурор на Р. България, в което се излагаха исканията на предприемачи от Враца и Видин за среща с Главния прокурор на Р. България или с упълномощени от него представители на Главна прокуратура.

 

Бързината на реакцията на Главния прокурор на Р. България по мнение на ССИ е положителен прецедент в българската институционална практика. По-малко то седмица от отправянето на искането за среща, Главният прокурор прие председателя на ССИ – Теодор Дечев. Ако тази оперативност и деловитост бяха присъщи на по-голяма част от институциите в България, обществената атмосфера и бизнес средата в страната със сигурност щяха да бъдат други.

 

Още в началото на срещата, Председателят на ССИ заяви, че целта на Съюза НЕ е да бъде съобщен ограничен брой случаи на рекет, административен и полицейски произвол или на злоупотреби с власт, които евентуално да доведат до арести и съответно съдебно преследване. Основният проблем според ССИ е необходимостта да се предприемат мерки, които да доведат до общо намаляване на полицейския произвол и адсминистративния натиск над бизнеса.

 

Теодор Дечев застъпи тезата, че един от начините за елиминиране на бизнес конкуренти в България е чрез използуване на полицията и съдебната система. По тази причина, за ССИ от основно значение е със всички позволени от закона средства се окаже добронамерено влияние върху правоохранителните и правораздавателни органи да не извършват действия, които жестоко изкривяват конкурентната среда и обезсмислят самата идея за свободно предприемачество и реална пазарна икономика.

 

Главният прокурор се съгласи с голямата важност на въпроса за защита на конкурентната среда, но подчерта, че за него и за представляваната от него институция от особен интерес са и конкретните сигнали и оплаквания на предприемачите от страната, в частност – от Враца и Видин. (Оказа се, че след изпращането на писмото на ССИ до Главния прокурор, голяма група предприемачи от Плевен също са поискали подобна среща както врачани и видинлии).

 

Теодор Дечев обясни, че мотивите на предприемачите от Северозападна България, поискали среща с Главния прокурор се свеждат изключително до загубата на доверие от страна на средните, дребните и микро- предприемачите в местните правораздавателни и правохранителни органи. ССИ с готовност прие ангажимента да се обърне към Главния прокурор с искане в подкрепа на идеята за подобна среща, защото винаги е виждал в лицето на тази институция фактор, който е призван ежедневно да брани законността в Република България.

 

В смисъла на казаното по-горе, Председателят на ССИ изложи поредица от конкретни случаи не толкова, като призив те да станат обект на прокурорско разследване, колкото като илюстрация на това, колко сериозна е ситуацията и колко наложителна е намесата на институцията на Главния прокурор.

 

Изложените примери могат да се групират в няколко групи.

 

На първо място е използуването на полицията и съдебната система за елиминиране на бизнес конкуренти. Между приведените примери, най-драстичен е случаят с предприемач от Стара Загора, извършвал конкурентна дейност на бизнеса, упражняван от тамошния областен управител, преди последният да заеме поста си. (Бизнесът се свежда до зареждането на кафенета и други заведения с фъстъци, леблебия, кафе, вафли и други хранителни стоки и напитки). Според оплакването на същия предприемач, направено на публично събрание, той е бил арестуван по внушение на областния управител на Стара Загора и държан близо десет месеца в ареста, за да бъде унищожен бизнесът му. Към датата на срещата с него, не му е било предявено обвинение.

 

На същата публична среща в Стара Загора, предприемачи обвиниха областния управител, че дирижира търговията с контрабандни цигари в града. След като представителите на ССИ споделиха тази информация на пресконференция, областният управител на Стара Загора обяви, че ще съди ръководството на Съюза за клевета. До този момент не знаем, какви действия е предприел.

 

 

Едни от най-масовите злоупотреби с власт, излизащи извън границите на административния произвол и на практика представляват политически репресии и рекет, са свързани с натиска върху регистрираните земеделски производители. Цитирани бяха свидетелствата на предприемачи от Враца, според които преобладаващата част от земеделските производители, протестирали ефективно по някакъв повод са „наказани“, като не им се изплащат субсидиите.

 

Конкретен пример е случаят със земеделски производител, който от две години не получавал субсидии. Когато загубите му са достигнали 200 000 лева, той е бил изнудван чрез посредник да заплати 10 000 лева за да започне да си получава субсидиите. „В противен случай ще те порежем“ е заявил посредникът.

 

В подобно положение е семейство, което арендува над 7000 декара земя. От всички производители на съответното землище, само те не са получили и стотинка субсидии, защото са били сред организаторите на протест – затваряне на пътна артерия във Врачанска област в района на Крушовица.

 

Председателят на ССИ съобщи на Главния прокурор и широко разпространеното мнение, че арестът на шефа на РПУ – Бяла Слатина „нагласен случай“ по думите на врачански предприемачи - наказателна мярка за това, че е позволил затварянето на пътя по време на протест на земеделски производители от Врачанска област. Теодор Дечев подчерта, че не се опитва да внуши каквото и да е, а просто цитира широко разпространено мнение сред врачанската общественост. Самото наличие на подобно становище е показателно за разпада на доверието в правоохранителните и правораздавателните органи на местно ниво.

 

Пак в рамките на същата тема беше изложена информацията, че всички земеделски производители, излезли да протестират на пътя за Оряхово имат съставени актове и не получават субсидии. Хората негодуват срещу репресивната практика да се спират субсидиите на всеки, който се осмели да протестира публично и започват да персонифицират проблема. Във Враца и във Видин постоянно беше повдиган въпросът, че за отглежданата от лице близко до минисътр – председателя слонска трева (култура за производство на биомаса) има субсидии, а за останалите земеделски култури и техните производители – няма.

 

 

Угнетяващо впечатление правят закононарушенията и нередностите в правоохранителните органи. Тези нарушения убиват доверието във върховенството на закона особено бързо. Цитирано беше възмущението ан обществеността от „провеждането на конкурс по интернет“ за шеф на Управление „Транспортна полиция“ - Мездра.

 

На Главния прокурор беше представена информацията на врачанин, (застанал зад твърдението с името си), който предостави на ръководството на ССИ визитна картичка на „посредник, който урежда назначения в МВР“. Според гражданина, направил това изявление на публично събрание, „мизата за да постъпиш на работа в МВР е 4000 лева“. „Каналът е майор от резерва, който е психолог във фирма ИПОН“.

 

Подобни практики се отразяват по крайно негативен начин на обществената атмосфера и на уважеието към правоохранителните и правораздавателни органи на регионално равнище. Във Враца хората заяняват дословно: „Във Враца можеш да работниш, ако си протеже на Цецо  или на Нико Фотото. Ако си мъж – трябва да си слуга, ако си жена – трябва да си с много къса пола ...“.

 

Името на народният представител Николаой Коцев, като основен „кадровик“ на Врачанска област беше посочено практически от всички участници в срещата „предприемачи - ССИ“. По-лошото е, че неговото име се свързва и с оказан пряк натиск върху хора, спечелили конкурси за назначение на държавна или общинска работа.

 

Гражданин, спечелил конкурс за длъжност в общинските пазари е извикан от народния представител Николай Коцев и е „респектиран“, за да се откаже от спечелената длъжност, защото не е поискал предварително разрешение от него.

 

На спонтанния коментар на Главния прокурор, че такива случаи трябва да бъдат обезателно разследвани, като рекетьорите примерно могат да бъдат залавяни относително лесно с белязани банкноти, председателят на ССИ приведе мнението на врачани, че това не може да стане на регионално равнище:

 

„Не може с белязани пари – рекетьори, полиция и прокуратура са в един кюп“, заявиха почти хорово много от участниците в публичната среща във Враца. Те дадоха изумителен пример, как на един потърпевш от административния рекет му били поискани допълнително 3000 лева, защото „правоимащите не можели да си разделят рушвета“.

 

Теодор Дечев цитира пред Главния прокурор реакцията на предприемачите от Враца при призива на член на екипа на ССИ „всеки предприемач вече да ходи със записвачка в джоба“. Отговорът е: „Е и след това какво? Ако се оплачеш на полицията – тя самата ще те прасне“.

 

Главният прокурор отбеляза, че подобни случаи действително изискват спешна прокурорска намеса и поиска съдействието на ССИ в събирането на максимално възможен брой оф ициални жалби по конкретните случаи на злоупотреби, администратимвен рекет и полицейски произвол. Теодор Дечев отговори, че ръководството на ССИ поема този ангажимент, без да си въобразява, че има дознателска функция и още един път подчерта, че за работодателската организация е от особено значение да се пресече стилът на „всепозволеност“ на контролните органи. Той още един път подчерта, че евентуалната интервенция на Главния прокурор ще се окаже реална антикрлизисна стъпка. ССИ ще сътрудничи на Главна прокуратура с готовност и с всички свои интелектуални и организационни ресурси.

 

Главният прокурор заяви, че след набирането на приемлив по обем информационен масив от жалби и сигнали, той ще организира подходяща форма на разглеждането им на място в пряк контакт с потърпевшите. Главният прокурор основателно подчерта, че не бива да се насаждза впечатлението, че Върховна касационна прокуратура отговаря за всичко в държавата, но с конкретни случаи като описаните трябва да се действува с цялата тежест на закона.

 

Главният прокурор предложи да се организират срещи на регионално равнище между окръжните прокурори и регионалните ръководни екипи на ССИ. От страна на ССИ беше заявено, че това ще е много обнадеждаващо начало на едно перспективно сътрудничество и че Съюзът е готов на пълно сътрудничество ан това ниво. Единствената уговорка, направена от председателя на ССИ е, че има места, където прокурорите не се ползуват с добра репутация и там подобни срещи биха били трудно осъществими, а и вредни от гледна точка на връщането на вярата на хората във върховенството на закона.

 

Г-н Борис Велчев заяви, че е възможно да има такива места и е целесъобразно да се отчитат обществените настроения при осъществяването на сътрудничеството между ВКП и ССИ на регионално равнище.

 

Председателят на ССИ уведоми Главния прокурор, че Съюзът възнамерява да се обърне официално към Комисаря по правосъдието и гражданските права -. г-жа Вивиан Рединг, с писмо относно потъпкването на граждански права на български граждани – в особена степен на дребни и микро- предприемачи. От ССИ възнамеряват да предоставят писмото на г-жа Рединг, като ангажират за представянето му два „комуникационни канала“. Едният път е чрез  представителната европейска работодателска организация UEAPME (Европейски съюз на занаятчиите, малките и средните предприятия), на която ССИ е пълноправен член. Другият път ще бъде чрез г-жа Душана Здравкова, която се ползува с несъмнена репутация в Генералната дирекция „Правосъдие и граждански права“ и с която ССИ вече работи по голям брой конкретни юридически случаи, свързани с тежси нарушения на правата на предприемачи – в това число и на членове на Съюза.

 

Главният прокурор заяви, че не трябва да се мълчи за никакви нарушения на закона, особено от страна на граждански организиции като ССИ.

 

В заключение, ССИ смята, че днешната среща създава предпроставки за започването на перспективно сътрудничество между Съюза като представителна работодателска организация и представляваната от г-н Борис Велчев институция. Въпреки изключително тежкия и потискащ характер на изложенитне по време на разговора типове проблеми и конкретни случаи, ССИ смята, че срещата може да се оцени като повод за определен оптимизъм.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568326
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930