Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2011 22:38 - Екипът от ръководството на ССИ се срещна с предприемачите в Пазарджик. ССИ продължава да подкрепя предложението за фискален борд.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2297 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2011 22:42


 


На 31 май 2011 г., екип от ръководството на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) в състав: д-р Аднан Лидиянов (председател на Комисията за бюджет и финанси при ССИ, член на УС на ССИ; доц. д-р Алексей Петров – изпълнителен директор на ССИ и д-р инж. Теодор Дечев – председател на ССИ) посети град Пазарджик, където се проведе станалата вече традиционна среща с представители на малкия и средния бизнес. Пазарджик е тринадесетия по ред областен град, посетен от екипа на ССИ.

 

Впоследствие, членовете на екипа със съжаление споделиха пред пазарджишките журналисти, че град Пазарджик не е оазис на спокойствието и остров на благоденствие на фона на останалите областни градове. Според представителите на ССИ, малките, средните и микро- предприятията в Пазарджик се оплакват от същите форми на стопански и политически репресии, както и предприемачите в останалите областни градове на страната, макар и да съществуват известни „терминологични различия“.

 
image

Акцентите, които са поставили пазарджишките предприемачи са били свързани с административния тормоз от страна на различните контролни органи, които според буквалното изявление на един от участниците в срещата действат на принципа: „Щом сме дошли на проверка – трябва да има акт“.

 

И в Пазарджик беше констатирано, че представителите на НАП са забравили какво представляват предупредителните протоколи по смисъла на данъчно – процесуалния кодекс, а представителите на Инспекцията по труда – предварителното консултиране и писането на предписания. Между държавните институции, провеждащи репресивна политика по отношение на малките фирми, беше посочена и Държавната автомобилна инспекция.

 
image

Ако цитираме дословно представителите на малките предприятия, изказали се на срещата, можем да откроим следните точно предадени констатации:

 

„В момента са добре контрабандистите – тези на захар, цигари, ориз и горива“.

 

„Облякоха с власт сивия сектор“.

 

„Всеки ден идват на поръчкови проверки“.

 

Най-активни на срещата бяха представителите на автомобилния транспорт, които поставиха остро въпроса за взетото решение за спирането на движението на тежкотоварни камиони в два дни от седмицата. Те не оспориха по същество самата забрана, а поставиха остро въпроса, че въпросното действие не е консултирано, обсъдено и съгласувано със съответните   браншови организации.

 

В случай, че бяха проведени консултации, държавата вероятно нямаше да въведе тази мярка без предупреждение и да постави в много тежка ситуация превозвачески фирми с вече сключени договори и вече поети ангажименти, съответно обвързани с фатални срокове. Отделен въпрос е, че за да се предприеме подобна мярка – спиране на тежкотоварните автомобилни превози в два дни от седмицата, е необходима сериозна инфраструктура – охраняеми паркинги, места за преспиване и други. В момента страната изобщо не разполага в достатъчен размер с подобна инфраструктура.

 

Представителите на ССИ се съгласиха изцяло с необходимостта от консултирането и съгласуването на подобни действия, като се има пред вид много добре структурирания социален диалог в транспортния отрасъл. ССИ е конституиран в Отрасловия съвет по транспорт, както и в два подотраслови съвета – автомобилен транспорт (с три браншови организации) и железопътен транспорт (с една браншова организация). Във връзка с голямата значимост на повдигнатия проблем и наличните възможности на ССИ да съдейства за създаване на диалог по въпроса, екипът от ръководството на Съюза пое ангажимент да постави проблема на всички нива на социалния диалог и взаимодействието му с изпълнителната власт.

 

Представителите на ССИ споделиха изумлението си от позицията на ДСБ, че няма да подкрепят фискалния борд, с която партията на Иван Костов бламира своя коалиционен партньор СДС. Беше припомнено, че въвеждането на фискалния борд е идея лансирана от лидера на СДС – Мартин Димитров и съответно възприета от Симеон Дянков в качеството му на вицепремиер и министър на финансите. Според представителите на ССИ, въвеждането на фискалния борд е едно от малкото разумни предложения на правителството на ГЕРБ, което ССИ подкрепя със съответни уговорки и прецизирания, включително и заради това, че може да играе ролята на инструмент за укрепване на парламентаризма в една министър - председателска република.

 

Екипът на ССИ беше приет и от кмета на Пазарджик. Оценката на срещата беше дадена от членовете на екипа в едно изречение: „Говорим на един и същ език“.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1564633
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031