Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2007 16:36 - След протест на ССИ, Омбудсманът поиска Столичните "Електроразпределение" и "Топлофикация" да прекратят злоупотребата с лични данни.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2042 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2007 17:45



            През последните дни, столичните енергийни монополисти бяха сериозно притеснени от становището на Омбудсмана на Р. България във връзка с жалбата на Съюза за стопанска нициатива (ССИ) срещу системната злоупотреба с личните данни на абонатите на столичното електроразпределение и станалата вече печално известна столична “Топлофикация”. Становището на Омбудсмана предизвика и реакцията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която направи съответните предписания във връзка с него. Цялата поредица от събития тук представяме, като използуваме наблюденията на журналистите от уеб сайта www.bulgarianpost.com

 

Омбудсманът поиска от две софийски дружества да спрат злоупотребата с лични данни

 

Bulgarian Post

 

04.05.2007 г.

 

Омбудсманът на България Гиньо Ганев извърши проверка за нарушения на закона за защита на личните данни от „Топлофикация“-София и „Електроразпределение-Столично”. Сигналът е свързан с формата и начина на предоставяне на сметките на абонатите и е подаден от работодателската организация „Съюз за стопанска инициатива“.

В становището си Гиньо Ганев отправи остра критика към двете дружества заради практиката им да изпращат на абонатите си сметки-фактури, които не са запечатани в непрозрачни пликове. По този начин според него се дава възможност за неоторизиран достъп до лични данни на потребителите от страна на трети лица. Ганев посочва, че други дружества, предоставящи обществени услуги, се придържат стриктно към тези изисквания и изпращат сметките си до всеки абонат в пощенски пликове.

Според омбудсмана „Топлофикация-София” и „Електроразпределение-Столично” не са предприели необходимите технически и организационни мерки, за да защитят личните данни на своите абонати от случайно или незаконно унищожаване.

Становището на Гиньо Ганев е изпратено до ръководствата на двете дружества, до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, до председателя на ДКЕВР Константин Шушулов и до Комисията за защита на личните данни. В него се настоява незабавно да бъде преустановено нарушаването на правата на гражданите. „В най-кратък срок трябва да се осигури спазването на всички законови изисквания за предоставяне и защита на личните данни на абонатите, като сметките-данъчни фактури за изразходвана топлинна или електроенергия се изпращат в непрозрачни и запечатани пликове“, се казва в становището.

Омбудсманът обръща внимание също, че предоставянето на лични данни от сметките-данъчни фактури на трети лица, в това число на представители на етажната собственост и домоуправители без изричното съгласие на индивидуалния потребител, представлява грубо погазване на правата на гражданите и е в разрез с конституционните и законови изисквания за защита на личните данни.

 

CEZ злоупотребява с препоръка на републиканския омбудсман относно личните данни

 

Bulgarian Post

 

18.05.2007 г.

 

Републиканският омбудсман и CEZ влязоха в спор за изпращането на сметките на потребителите. Гиньо Ганев обясни, че не е препоръчал „Електроразпределение Столично” АД да спре да праща сметки. Омбудсманът е препоръчал сметките да се преведат във вид, съгласно Закона за личните данни.

 

Омбудсманът на България отрече да е препоръчвал електроразпределителните дружества да спрат временно изпращането на съобщения за сметки на своите абонати в досегашния им вид с личните данни на потребителите. Той поясни, че е реагирал на жалба на Съюза за стопанска инициатива по повод вида на сметките – без непрозрачен плик, в пълен достъп до личните данни.

На 4 май Гиньо Ганев е изпратил препоръка до електроразпределителните дружества, топлофикационните дружества и ВиК да приведат месечните извлечения за изразходвана енергия и вода съгласно Закона за лични данни - в непрозрачни и запечатани пликове в най-кратък срок. Омбудсманът обръща внимание също, че предоставянето на лични данни от сметките-данъчни фактури на трети лица, в това число на представители на етажната собственост и домоуправители без изричното съгласие на индивидуалния потребител, представлява грубо погазване на правата на гражданите и е в разрез с конституционните и законови изисквания за защита на личните данни.

От своя страна председателят на ДКЕВР Константин Шушулов е изпратил на 11 май писмо до дружествата те да да приведат договорите – образци и сметките в съответствие със закона с гратисен срок до август.

„Нищо не налага временно абонатите да бъдат лишени от съобщения за своите сметки до избора на фирми-изпълнители. Препоръката не следва да бъде преиначавана и тълкувана недобросъвестно от страната на електроснабдителното дружество“, се казва в официалното становище на омбудсмана. Гиньо Ганев подчертава, че „дружествата, предоставящи обществени услуги, са длъжни да зачитат интересите на потребителите, а не да оправдават свои действия в техен ущърб с технически, процедурни и други подобни съображения“.

CEZ Електро-България , собственик на „Електроразпределение“-Столично, обяви, че ще спре временно изпращането на извлечения заради препоръката на омбудсмана. „По технически причини CEZ – България не може да започне веднага да изпраща сметките на абонатите си в непрозрачни пликове. Това ще стане от 1 юли. Дотогава клиентите ще получават информация за сметките си за ток по телефона и по интернет“, обясни Георги Миков, мениджър "Регулации" в CEZ – България.

"Ще се направи всичко възможно и ще има фактури", обясни от своя страна Константин Шушулов.

 

Както се вижда, от “ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ” АД се опитват да ударят с един куршум два заека – да оправдаят собствената си неоперативност със становището на Омбудсмана, както и да спестят средства, като прикривайки се зад същото становище и предписанието на ДКЕВР, да не изпращат никакви съобщения на абонатите си чак до 01 август 2007 г.

            Коментар на маневрите на електроразпределителните дружества, можете да прочетете на адрес:
http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=71470

 
Ето и някои отзиви от вестниците:

"24 часа" 18 май 2007 г.

image

"Демокрация днес", бр. 20 от 18 май 2007 г.

image


"Сега" 18 май 2007 г.

image


"Земя" 1 май 2007 г.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1564690
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031