Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 22:29 - Новоизбраният председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов: Категорично ще се върнем в тристранката
Автор: ssi Категория: Новини   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
0



 Недоразумението данък „уикенд“ ще удари фамилния бизнес

Едрите фирми имат лоби, малкият и среден бизнес има само данъчни задължения.

 - Г-н Найденов, току-що бяхте избран за председател на Съюза за стопанска инициатива. Какви са основните цели, които си поставяте?

- Основната и най-важна цел е през следващите месеци нашата организация да успее да изпълни критериите и съюза, който оглавявам, да се върне там, където му е мястото - в състава на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не смятам, че това ще бъде трудна задача. Предварителните разчети показват, че и към този момент Съюзът за стопанска инициатива изпълнява критериите, регламентирани в поправката на наредбата, издадена от социалното министерство за национално признаване на работодателските организации. Аз ще припомня, че съюзът беше изваден от този тристранен съвет с удари под кръста, но, разбира се, не искам да се връщам и да влизам в подробности в тази тема. Сигурен съм, че ако самото преброяване и отчитането на резултатите бъдат обективни, съюзът със сигурност ще си върне мястото, което заслужава. А оттам и да може да защитава интересите на бизнеса на национално ниво.

- Какви са точните критерии, които трябва да бъдат покрити?

- В нашия съюз в момента членуват около 4000 фирми със 160 000 заети в тях, което е доста над критериите, които са заложени в наредбата като изисквания към работодателските организации. Имаме и доста браншови асоциации и организации, които са наши членове. Така че критериите чисто формално не са проблем. Нека да припомня, че Съюзът за стопанска инициатива е една от първите работодателски организации, има доста сериозна история и биография. Факт е, че преди мен председатели са били Валентин Моллов, Петьо Блъсков, проф. Борислав Борисов, което прави този пост доста отговорен и задължаващ. Така че заслужава своето място и повечето от членовете на съюза останаха верни на структурата, независимо какво се случва с него. Аз се надявам новият управителен съвет, включително и аз с една допълнителна енергия, която бих могъл да дам на този съюз, да изпълним очакванията на бизнеса. Т.е. нашия рубикон да успеем да го преминем и след това също успешно да си вършим работата.

- След връщането в тристранката кои ще са основните принципи, които ще отстоява съюзът?

- Най-важният ми стремеж ще е реалната защита на работодателските интереси. Не искам да съм недипломатичен, и то в първото си интервю, което давам, но ще кажа, че усещането на бизнеса е, че голяма част от сегашните национално представени работодателски организации са доста меки към някои грешки на управляващите. Искам да подчертая, че призванието на Съюза за стопанска инициатива е да представлява малкия, средния и фамилния бизнес. Защото големият, индустриалният бизнес има своето лоби и това не е тайна. Лоби в лицето на депутати, министри, медии. Те си решават проблемите общо взето в неформални разговори. Тях има кой да ги защити. С други думи, докато едрите имат лоби, малкият, средният и фамилният бизнес има само данъчни задължения. В този смисъл аз се надявам Съюзът за стопанска инициатива да се яви техният омбудсман. Ние имаме в България омбудсман, един динамичен човек в лицето на г-жа Мая Манолова, но тя е граждански омбудсман. И аз ще използвам този термин - имаме амбицията Съюзът за стопанска инициатива да се превърне в омбудсман на малкия, средния и фамилния бизнес. Има редица причини за това. Като се започне от факта, че малките фирми имат много труден достъп и до администрация, и до законодателна инициатива. Да не забравяме, че те са натоварвани и с редица излишни държавни регулации. Но също така не бива да се забравя, че друго бреме пред тях са и общинските регулации. Те също са много тежки. От години се казва - данъците в България са едни и същи, не се променят. Да, така е, но това е на национално ниво. Ето например, спомням си обръщението на премиера г-н Бойко Борисов към кметовете да вдигат местните данъци и такси. Тези нови по-високи налози обаче ще ударят най-вече малкия, средния и фамилния бизнес. Да не говорим за това недоразумение „данък уикенд“.

 - Казвате „недоразумение“, толкова лош ли е този налог за бизнеса?

- Аз слушах обяснението на финансовия министър Владислав Горанов да той казва: „Ние по този начин ще хванем тези, които ползват за лични нужди апартаменти, луксозни коли за двояка цел.“ Да, ок, но това са богатите, големите коорпорации. Те биха могли без никакъв проблем с огромните си заплати, които получават и с огромните си печалби, които декларират, да си купят и автомобил, да си купят и жилище през дивидентите, които си разпределят. Но какво ще кажем за едноличните търговци, т.е. например за хората, които имат един малък дюкян и той разполага с една баничарка, с която зареждат този дюкян. Със същата баничарка той обслужва и своето семейство. Отива например да си вземе детето от училище. Този човек има един-единствен телефон, един-единствен компютър, защото животът на едноличните търговци и бизнесът му са едно и също. Как да обложим един такъв човек с данък „уикенд“? Затова съм категоричен, че този данък „уикенд“ ще удари не тези големите, които се опитват да крият например скъпите яхти, лимузини, луксозни къщи. Той ще удари тези хора на най-ниското ниво. Затова искаме да говорим от тяхно име. Разбира се, за да имаме основанието да говорим, ние трябва да изпълним критериите и да се върнем в тристранката. Макар че дори и ненационално представен, съюзът и в момента може да го заяви това.

- Понеже се върнахте към въпроса за тристранката - има ли оптимален срок, в който Съюзът за стопанска инициатива може да се върне в нея?

- Наредбата с кретириите е в сила от миналия петък. Срокът за преброяване на фирмите в съюза е четиримесечен. След това в двумесечен срок социалното министерство трябва да извърши съответната оценка и да обяви резултата. Така че, считано от днес, в рамките на половин година трябва да има яснота, т.е. до средата на лятото. Освен това искам откровено да ви кажа, че една четвърт от фирмите в малкия, средния и фамилния бизнес са в сферата на портфолиото на министерството, което управлявах четири години. Това означава земеделие, храни, горски сектор, риби, преработката на продукцията в тези сектори. Мисля, че в мое лице те са имали добър партньор, докато бях министър, и немалка част от тях ще се обърнат към съюза за партньор в тяхната всекидневна бизнес дейност. Не на последно място - ще се борим за истинска средна класа в страната, защото тя ще дърпа икономиката на страната.

- Какво имате предвид?

- Гръбнакът на съвременните стабилни и богати общества е т. нар. средна класа. Аз ще използвам една дума, и то ще я използвам с малко носталгия. Говоря за т. нар. дребна буржоазия. И ако тази дума в годините на нашето социалистическо и комунистическо развитие е била табу, то смисълът й е много важен. В старите страни членки на Европейския съюз точно тази дребна буржоазия въпреки катаклизмите е моторът на обществото. Ще дам един фрапиращ пример със съседна Гърция. Там държавата е тотално фалирала, но точно тази средна класа, която е градена с десетилетия, позволява икономиката да се развива. И да не звуча голословно, ще ви кажа, че Гърция отчете ръст от около 10% в туризма през миналата година. И това се случи независимо от факта, че бяха блокирани банковите сметки и пос терминалите и хората имаха проблем да плащат. Да не говорим, че медиите там насаждаха всекидневно страх с призиви да не ходите в Гърция. Затова нашата заявка е тази средна класа да я има и тя да се развива независимо от политическата конюнктура в страната.

 
Нашият гост

Новоизбраният председател на Съюза за свободна инициатива д-р Мирослав Найденов е роден на 14 декември 1968 г. Завършил е ветеринарна медицина в Института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Специализирал е "Здравеопазване на животните "в Берн, Швейцария.

През 2008 г. завършва курс за политически лидери в Държавния департамент на САЩ. През 2006 г. става директор на общинско предприятие "Екоравновесие". Бил е вицепрезидент на Камарата на ветеринарните лекари в България.

Министър на земеделието и храните в първия кабинет „Борисов“. Владее френски, руски и английски. Има две деца.

в. Труд, 08.02.2016г.
Интервю на Драгомир Николов
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5284925




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568505
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930