Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 17:26 - Решения на Общото събрание на ССИ от 28 януари 2012 г.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2928 Коментари: 1 Гласове:
0Днес, 28 януари 2012 г., след като изслуша отчтения доклад за периода от 2007 г. до 2012 г., Общото събрание на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) взе следните решения:
 

Общото събрание на ССИ заявява своето твърдо намерение Съюзът да продължи да изпълнява своята мисия – да защитава интересите на малките, средните и микро-предприятията, на самонаетите и на регистрираните земеделски производители и на животновъдите. Общото събрание на ССИ оценява политиката на правителството на Бойко Методиев Борисов като разрушително за малките предприятия в страната. Административният тормоз и политическия натиск над малките предприятия са повсеместни. Днес, министър председателят прави това, което е правил през 90-те години, като служител на силовите групировки – събира оборотите на предприемачите.
 

Общото събрание на ССИ оценява положително извършеното до този момент и смята, че дейността в защита на малките, средните и микро- предприятията трябва да бъде разширена и задълбочена. Общото събрание на ССИ задължава ръководството на Съюза да продължи да следва следните направления в защитата на малкоте предприятия в България:
 

Ръководството на ССИ да продължи досегашните си действия в посока на намаляване на лихвените нива по кредитите, отпускани от търговските банки в България. Ръководството на ССИ да продължи да настоява за държавна интервенция на кредитния пазар, чрез Българската банка за развитие (ББР) и други възможни инструменти. Ръководството на ССИ да продължи да настоява държавата да получи дял в управлението на банките, където са акумулирани ненормално високи дялове от депозитите на държавните предприятия.
 

Общото събрание на ССИ изразява своето възмущение от арогантното поведение на ръководството на Асоциацията на търговските банки във връзка с решението на НСТС да покани на разговор по темата за лихвените нива представители на банковия сектор. Изявленията на представители на търговските банки, че НСТС няма компетенции да обсъжда лихвената политика представляват опит да се оправдае бягствното им от публична дискусия. НСТС има широки компетенции в областта на въпросите, свързани с жизненото равнище – политика по заетостта, политика по доходите и други. Тези политики са пряко свързани с лихвената политика на банките и всеки опит за отклоняване от тази дискусия издава единствено злонамереност и наличие на користен интерес.
 

Общото събрание на ССИ категорично отхвърля опитите за изкривяване на дискусията за лихвената политика на банките. ССИ никога не е искал създаване на регулаторни органи, които да определят лихвените нива. Това са идеи, защитавани от политически лица, нямащи нищо общо със Съюза. ССИ продължава да предлага пазарни механизми, с които търговските банки да бъдат принудени да преразгледат лихвената си политика.
 

Общото събрание на ССИ дава максимално широк мандат на ръководството на ССИ да лансира предложения за законодателно уреждане на кооперативното кредитиране, популярните банки и взаимоспомагателни каси. Общото събрание на ССИ дава мандат на Управителния съвет на Съюза да създаде фенансови инструменти, основаващи се на принципите на кооперативното кредитиране и опиращи се на ограничените налични законови възможности с които да бъдат подпомагани малките предприятия в страната.
 

Общото събрание на ССИ се обръща към ръководството на Българската народна банка (БНБ) в качеството му на регулаторен орган на банковия сектор, да допуска на българския пазар банките, кандидатстващи за лиценз и отговарящи на изискванията на българското и европейското банково законодателство

По мнение на ССИ, в момента поведението на играчите от банковия сектор е картелно. Без значение дали има сключено картелно споразумение между банките, картелът оперира фактически. БНБ би могла да разбие тази своеобразна „картелна идилия“ чрез допускането на нови пазарни играчи, отговарящи на българските и европейски изисквания.
 

Общото събрание на ССИ оценява решенията от 03 юли 2011 г. за протестни действия и последвалите блокади на ГКПП „Лесово“ и на ферибота „Видин – Калафат“, проведени на 23 юли 2011 г. от членове на Съюза за правилни. ССИ трябва да продължи да се противопоставя на държавната контрабанда в страната, която ограбва бюджета и пълните черните каси на управляващите за купуване на изборни кампании.
 

Общото събрание на ССИ оценява политиката на правителството в областта на социалния диалог като опит за неговото ликвидиране. ССИ оценява промените в Кодекса на труда като злонамерен опит за елиминиране на различни социални партньори, създаващи дискомфорт на самозабравилия се министър председател. Общото събрание на ССИ изразява убедеността си, че социалните партньори, включително и ССИ ще изненадат неприятно министър председателя и неговите клакьори и ще изпълнят новите критерии за представителност.
 

Общото събрание на ССИ задължава Управителния съвет да се обърне с открит призив към всички малки, средни и микро- предприятия в страната, в който ясно да дефинира, че е реалният опонент на сегашната политика спрямо тях. УС на ССИ да поиска подкрепата на малките предприятия. В момента членството в ССИ е най-простият и едновременно с това най-недвусмисленият начин да се каже НЕ на политиката на административен тормоз, на политически натиск и на създаване на изкуствени монополи, практикувана от правителството под личното диригентство на Бойко Методиев Борисов.
 

Общото събрание на ССИ дава мандат на ръководството на Съюза да предприеме всички необходими действия, координирано с останалите работодателски организации за запазване на автентичната работодателска компанента в тристранното сътрудничество, включваща организации участващи в работата на Международната конференция по труда и участващи в работодателски организации, признати на европейско и международно равнище.
 

Общото събрание на Съюза изразява убедеността си, че председателството на ССИ в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) ще протече коректно, професионално и по-никакъв начин няма да ангажира Асоциацията с която и да е политическа сила. ССИ остава остро критичен към сегашното разрушително управление но ще използува изключително предвидените в законодателната уредба на индустриалните отношения средства, за да се противопостави на по-нататъшното съсипване на българската икономика, в частност на малките, средните и микро- предприятията.
 

Общото събрание на ССИ избира проф. Нансен Бехар за почетен председател на Консултативния съвет на Съюза.
 

Общото събрание на ССИ избира д-р инж. Теодор Дечев за почетен председател на Съюза.
Гласувай:
0
01. анонимен - Сайта на съюза
29.01.2012 18:43
Защо не актуализирате сайта...Срамота е това, което е в момента !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1017937
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31