Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 23:53 - Oтносно предложенията за допълнителни мерки за стабилизиране на пенсионната система, направени от синдикалните и работодателските организации
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1933 Коментари: 0 Гласове:
2



Изх. № 117/08.12.2011 год.
 

ДО

Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ

ЗАМ. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА

ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

С Т А Н О В И Щ Е

от Съюза за стопанска инициатива относно предложенията за допълнителни мерки за стабилизиране на пенсионната система, направени от синдикалните и работодателските организации


 


 

ГОСПОДИН ДЯНКОВ,


 

Съюзът за стопанска инициатива приема по принцип повечето от предложенията за допълнителни мерки за стабилизиране на пенсионната система и няма да навлиза в подробности по вече обсъждани теми.
 

Смятаме, че решението за промени в осигурителната система трябваше да бъде взето с консенсус и във формат, който не изключва нито работодателите, нито синдикатите.
 

За кой ли път ще напомним, че състоянието на Нионалния осигурителен институт (НОИ) е в пряка зависимост от икономическата ситуация. Ето защо смятаме, че предвиждането само на рестриктивни мерки не е най-подходящото лекарство в настоящата ситуация. Те трябва да бъдат съпроводени от поредица от конкретни действия, предприети на базата на вече декларирани политики от Министъра на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), както и на други ресорни министерства в качеството им на отговорни за подобряване на икономическия климат. Това ще доведе до насърчаване на предприемаческия дух, което ще генерира нови работни места и ще доведе до нарастване на паричните постъпления в осигурителните фондове.
 

Подкрепяме включването в бюджетите на министерствата и ведомствата на средствата за социално осигуряване на държавните служители, предоставяни от държавния бюджет. Последното трябва да бъде направено изключително внимателно за да не се допуснат сътресения от организационен характер в процеса на извършване на тази промяна.
 

По отношение на повишаването на събираемостта на осигурителните вноски, подкрепяме становището за еднократна амнистия за лихвите. Тук становището ни няма принципни различия с останалите работодателски организации
 

Както вече заявихме устно на последната среща на работодателските организации с вицепремиера Симеон Дянков, ССИ застъпва становището, че в отсъствие на синдикатите не може да се решават проблемите на пенсионната реформа. Това е договаряне между три равнопоставени страни и не може да се извършва само между работодатели и държава. Воденето на преговори в отсъствието на третата заинтересована страна – синдикатите е порочно и неприемливо.
 

Надяваме се, че ще бъдат положени необходимите усилия, за да се осигури участието на всички страни в социалния диалог, което ще гарантира запазването на социалния мир.
 

По отношение на криминализирането на УКРИВАНЕ на осигурителни вноски, становището на ССИ е, че при предприемането на законодателни промени, трябва изключително прецизно да се дефинира понятието „криминализиране на укриването на осигурителни вноски”, като изрично се подчертае, че става въпрос за НЕНАЧИСЛЕНИ, а не за НЕПЛАТЕНИ вноски. Евентуалните явни счетоводни грешки в декларираните сборове, както и математическите и счетоводни грешки в индивидуалните партиди НЕ следва да бъдат разглеждани като укрити и неначислени осигурителни вноски.
 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) НЕ подкрепя предлаганата мярка за плащане на трудовите възнаграждения единствено по банков път. Аргументът, че това едва ли не ще извади „на светло” сивата икономика е несъстоятелен. За всекиго е ясно, че тези, които не плащат пълния размер на осигуровката ще привеждат част от парите по банков път, а другата отново ще заплащат на ръка. Още по-неприемливо е, че направените транзакции ще се ТАКСУВАТ. Взимането на такси от страна на банките ще се отразява по неблагоприятен начин на най-ниско заплатените работници и служители, които са чувствителни към всеки разход, който трябва да правят.
 

ССИ е организация на малки, средни и МИКРО- предприятия. В тези предприятия средният брой на заетите е едноцифрено число. Взаимоотношенията между работодатели и работници в много от случаите не са индустриални, а ПАТРИМОНАЛНИ, иначе казано – СЕМЕЙНИ. Като работодатели ние НЕ можем да си позволим да допуснем работниците ни да бъдат „ощетявани“ от търговските банки в България.

За нас е абсолютно недопустимо да се правят подаръци на банковата система, която е главен участник в задушаването на малките, средните и микро- предприятия в България. При сегашната унищожителна за малките предприятия лихвена и таксова политика на търговските банки, ние смятаме, че въвеждането на задължително заплащане по БАНКОВ път, представлява единствено насърчаване на лошите практики в кредитната политика на българската банкова система.
 

ССИ отказва да стане СЪУЧАСТНИК в подобна НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА лобистка дейност, която да осигурява вливането на допълнителни финансови потоци в една банкова система, която се държи враждебно към малките, средните и микро- предприятия. Подобен въпрос би могъл да бъде обсъждан в по-далечното бъдеще, когато търговските банки преосмислят философията и политиката си и прекратят грабежа над малките предпрития.
 

д-р инж. Теодор Дечев
 

Председател на ССИ




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568181
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930