Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 13:57 - КНСБ се разграничи от ССИ и лично от Теодор Дечев по повод тристранната среща, свикана от министър-председателя Бойко Борисов
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1814 Коментари: 0 Гласове:
3



Както е известно, състоялата се тристранна среща между министър – председателя Бойко Борисов, синидкатите и работодателските организации завърши бързо, поради провала на нескопосания опит на г-н Бойко Борисов да я „опакова“ като извънредно заседание на НСТС. Председателят на ССИ – Теодор Дечев блокира опита на г-н Бойко Борисов, като обясни ясно и подредено процедурната нередовност и незаконността на искането тридтранната среща да бъде обявена за заседание на НСТС. Така пропадна скритата идея на министър – председателя да използува тристранната среща, за да представи предложените от ГЕРБ промени в пенсионното законодателство като „консултирани“ със социалните партньори.


По неясни за сега причини, ръководството на КНСБ, в това число и в лицето на президента на КНСБ – г-н Пламен Димитров реагира остро срещу поведението на ССИ и на неговия председател в частност. Острата и негативна реакция на КНСБ се видя и от изявленията, направени пред медиите след приключването на тристранната среща и от специалната декларация, с която ръководството на КНСБ излезе и помести в уеб-сайта на синдикалната конфедерация. За сега предлагаме точния текст на ръководството на КНСБ без коментар. Запазваме си правото да направим такъв след по-прецизното изядняване на мотивите на тази реакция на КНСБ. Ето пълния текст на декларацията:


 

КНСБ се опита да стабилизира социалния диалог на национално ниво, но не успя
 

Делегацията на КНСБ за тристранната среща по покана на Министър Председателя Бойко Борисов изказва дълбоко съжаление за неоползотворената възможност да се предложат, аргументират и обсъдят спешни мерки за стабилизиране и издигане ролята на тристранното сътрудничество и социалните партньори, да се създаде организация и план за излизане от създалата се конфликтна ситуация, във връзка с пенсионната реформа.

В такава посока бяха лансираните от КНСБ предложения:

за генериране законова възможност сключени между социалните партньори споразумения, по възлагане от Правителството или по двустранна инициатива да придобиват стойност на норма;

за ангажимент на Правителството да предложи на ръководството на Народното събрание при законотворческата дейност на депутатите, която засяга трудови, осигурителни и на жизненото равнище проблеми да се изискват задължително и становища от НСТС;

да се укрепи и разшири Секретариатът на НСТС, с оглед създаване еднопосчност и синхрон в работата на партньорите на национално и на отраслово ниво, каквито сега няма;

да се организира работна група и се определят срокове за обсъждане на нуждата от промени и евентуални мерки в посока развитие и надграждане на мерките за адекватни пенсии и стабилизиране на система, съдържащи се в Националното споразумение от миналата година.
 

Вместо това, представители на някои от поканените организации направиха процедурни изказвания с недопустими квалификации и не особено уважителен език по формата и съдържанието на срещата и показаха, че не се отнасят с нужната сериозност и отговорност към останалите участници, а и към причината и поводите за провежданата среща.

Така в тежък за страната ни момент - в условията на провеждаща се национална стачка в БДЖ и подготвян национален протестен синдикален митинг, всички социални партньори се лишиха от възможността с общи усилия, при участието на Премиера да се очертаят решения, които обществото ни очаква.

Делегацията на КНСБ се разграничава категорично от постъпката, тона и квалификациите, съдържащи се в изказването на г-н Т. Дечев довели до преждевременно прекратяване на срещата.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1564636
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031