Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 21:57 - Пълният и точен текст на решенията на Общото събрание на ССИ на 10. 02. 2011 г.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1515 Коментари: 0 Гласове:
2



 

 

РЕШЕНИЯ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ССИ, СЪСТОЯЛО СЕ НА 10. 02. 2011 г.

 

 

         Членовете на ССИ са изключително обезпокоени от развоя на събитията през последната година и половина. Налице е постоянно влошаване на състоянието на бизнес средата и на положението на малките, средните и микро- предприятията.

         Българските малки и средни предприятия никога не са били глезени от законодателя или от изпълнителната власт, те работят постоянно в неблагоприятни условия и във враждебна нормативна, административна, и дори житейска среда, но през последните осемнадесет месеца вече сме свидетели на крайно влошаване на положението им и на ескалация на напрежението сред тях.

         Малките, средните и микро- предприятията са принудени да освобождават работници, да работят на „санитарния минимум“ по отношение на броя на заетите лица, да „правят чудеса“ за да могат да задържат най-ценните си кадри, да работят със смешни годишни обороти.

         В условията на продължаваща и задълбочаваща се икономическа, социална и културна криза в страната, малките, средните и микро- предприятията не са просто застрашени – те вече масово губят качеството си на стопански субекти, а собствениците им търсят препитание в чужбина, стават държавни служители, вливат се в армията на наемните работници или просто се оказват безработни.

         Вече не е анекдот, че собствениците на някои малки и микро- предприятия вършат работата си като хоби, а не като бизнес.

 

         1. Общото събрание дава мандат на ръководството на ССИ радикално да промени начина по който се водят преговорите с правителството.  Позициите на Съюза в преговорите с останалите социални партньори също трябва да бъдат отстоявани по-твърдо. Досегашната „линия на сдържане“ в отношенията с правителството, намерила отражение в добронамерено участие при формулирането на антикризисни мерки и споразумения е изчерпана като модел на поведение и ръководството на ССИ трябва да втвърди позицията си по всички спорни въпроси.

 

         2. Общото събрание дава мандат на ръководството да започне конкретна работа по създаването на вътрешно съюзни финансови инструменти за гарантиране и кредитиране на членовете си.

 

         3. Общото събрание дава мандат на ръководството да подготви и предложи законопроект за нормативно уреждане на кооперативното кредитиране в Р. България и да проведе кампания за внасянето му в Народното събрание.

 

         4. ССИ остава на позицията си, формулирана в писмото до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков от 21 декември 2009 г. за необходимостта Българска банка за развитие (ББР) да кредитира пряко малкия и среден бизнес. Тъй като евентуалното прехвърляне на депозити на държавни предприятия от частни банки към ББР може да създаде рискове за декапитализация, ние предлагаме държавата да придобие дялово участие в банките, където има голяма концентрация на депоэзитите на държавни предприятия.

 

         5. Общото събрание застава на позиция, че при необходимост, ССИ трябва да участва и дори да бъде инициатор на протестни действия срещу политиките на управлението, които задушават инициативата на предприемачеството в България.

 

         6. Общото събрание дава мандат на ръководството на ССИ да подкрепи официално кандидатурата за президент на Р. България на изпълнителния директор на Съюза – Алексей Петров в случай, че тя бъде издигната.

 

         7. Във връзка с осъществяването на взетите решения и за постигане на поставените цели, Общото събрание задължава ръководството на ССИ да преструктурира Консултативния съвет, съобразно възникващите експертни необходимости.

 

         8. Общото събрание на ССИ упълномощава и задължава ръководството на Съюза да вземе всички мерки, в това число и по съдебен ред, за защита на доброто име на Съюза и на негови членове срещу злонамерени инсинуации и провокации, в това число и срещу клеветнически публикации в средствата за масово осведомяване.

 

         9. Общото събрание и Управителният съвет на Съюза решиха да насрочат редовното отчетно изборно събрание на ССИ не по-късно от 15 юни 2011 г. .




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568563
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930