Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2010 00:17 - ССИ покани заместник министър председателя г-н Симеон Дянков на извънредното си Общо събрание.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1554 Коментари: 0 Гласове:
0



Изх. № 19 от 21 февруари 2010 г.

 

 

 

ДО

Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ

 

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР –

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

МИНИСТЪР НА

ФИНАНСИТЕ

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСТС

 

 

 

Уважаеми Г-н Заместник министър председател,

 

Обръщаме се към Вас по повод печално известният спор относно кореспонденцията между Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Министерството на финансите, във връзка с предлаганите от нас идеи за държавно въздействие с пазарни средства върху лихвената политика на търговските банки в Р. България. Става дума за писмото, внесено в деловодството на Министерство на финансите (МФ) на 22 декември 2009 г. с входящ номер Вх. № 62 – 00 – 69 от 22. 12. 2009 г. и изходящ номер от секретариата на ССИ - Изх. № 97 от 21 декември 2009 г.

 

Ние искрено съжаляваме, че ръководеното от Вас министерство се оказа в неудобна ситуация, поради невярно подадената информация, че не е получавано подобно писмо. Ръководството на ССИ по никакъв начин не е искало да създава подобен конфуз, нито пък сме предполагали, че Вие изобщо не сте чували за писмото ни. За нас не е драматичен фактът, че докато траеше търсенето на документа, Вие ни обвинихте, че сме написали според собствения Ви израз „писмо на село за дядо”. Както стана ясно, в чисто деловодната страна на възникналия въпрос, ние сме били изрядната страна.

 

За нас е много по-озадачаващ въпросът, защо писмо от национално представителна организация, която партнира с изпълнителната власт на повече от 30 различни нива на които се осъществява тристранно сътрудничество[1], е оставено да „отлежава” в деловодството на министерството почти две месеца. Надяваме се, както заявихме и пред медиите, че става дума за деловодна грешка, а не за проява на институционално отношение към ССИ.

 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е работодателска организация с име в Република България. Тя е национално представителна от момента, когато в българското законодателство се появява такова понятие – от месец януари 1993 г. През всичките изминали вече повече от 20 години от създаването си, ССИ е партнирал коректно на своите социални партньори – държавата и профсъюзите.

 

Освен в основния формат на социалния диалог, заложен в Кодекса на труда, в момента представители на ССИ участват във всички Комитети за наблюдение по различните оперативни програми – транспорт, околна среда, развитие на селските райони, човешки ресурси, административен капацитет, конкурентоспособност.

 

Не е тайна, че в ССИ посрещнахме с оптимизъм, Вашето номиниране за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Смятахме, че присъствието на министъра на финансите на най-висока ръководна позиция в сферата на тристранното сътрудничество ще спомогне в максимална степен за осъществяване на съгласувани действия на социалните партньори. Нещо повече, ние предложихме, насърчихме и подкрепихме Ваши действия в трудни области като увеличаването на акцизните ставки за хазартните игри.

 

От своя страна, Вие винаги сте партнирали безконфликтно с представителите на ССИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). В този контекст за нас е озадачаваща липсата на всякакъв интерес към писмо с конкретни предложения на ССИ по важен за националната икономика проблем, дори и след като предложението ни беше препотвърдено на 18 февруари 2010 г. (преди възникването на злополучния спор) и беше незабавно разпространено от секретариата на НСТС, председател на който сте Вие. Тук изобщо няма да коментираме дискусията, възникнала около писмото (с входящ номер Вх. № 62 – 00 – 69 от 22. 12. 2009 г. в деловодството на МФ и изходящ номер от секретариата на ССИ - Изх. № 97 от 21 декември 2009 г.) в различни интернет форуми и блогове.

 

Нещо повече – когато „загубилото се” писмо беше открито в деловодството на МФ, съобщението за намирането му беше съпроводено с лаконично съобщение, че то „се приема за сведение”, като изрично беше подчертано, че „Министърът на финансите няма правомощия да оказва влияние както върху работата на Българската народна банка, така и върху търговската политика на банките у нас”[2]. Дотолкова доколкото никъде в писмото не сме искали правителството „да оказва влияние върху работата на Българската народна банка”, у нас се създава впечатление, че писмото и този път не Ви е било представено, а представеният на медиите отговор е с формален характер.

 

Ние не страдаме от манията, че всички наши предложения трябва да се приемат с акламации, но сме убедени, че подобни сериозни документи заслужават да бъдат обсъдени по добронамерен начин, дори и да не се стигне до окончателно разбирателство. На нас не ни е известна нормативна забрана, държавата да участва на финансовите пазари с пазарни методи и собствени средства и смятаме, че това може да бъде повод за дискусии между една национално представителна работодателска организация и министъра на финансите, който е и председател на НСТС.

 

По тази причина, имаме честта да отправим покана към Вас, уважаеми г-н Заместник министър председател да вземете участие в извънредното Общо събрание на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) на 26 февруари 2010 г., в хотел „Родина” в град София от 11:00 часа. За нас ще бъде чест да изясним допирните точки и разминаванията си в открита дискусия на един от най-високите форуми на малките, средните и микро- предприятията в България.

 

Приемете г-н Заместник министър председател нашите най-отлични към Вас почитания.

 

 

 

С уважение:

 

 

 

 

 

Д-р Теодор Дечев

 

Заместник председател на

УС на ССИ

 

Председател на Съвета на

браншовите организации

при ССИ



[1] Ядрото на партньорството между Изпълнителната власт и ССИ включва съвместна работа в следните тристранни органи: 1.1. Национален съвет за тристранно сътрудничество; 1.2. Отраслови и браншови съвети за тристранно сътрудничество; 1.3. Общински съвети за тристранно сътрудничество; 2.1. Съвет към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта; 2.2. Национален съвет за насърчаване на заетостта; 2.3. Комисии по заетостта към областните съвети за развитие; 2.4. Съвети за сътрудничество; 3.1. Национален съвет по условия на труд; 3.2. Фонд "Условия на труд"; 3.3.Отраслови и браншови съвети по условия на труд; 3.4. Областните съвети по условия на труд; 3.5. Общински съвети по условия на труд; 4.1. Съвет за социално подпомагане; 5.1. Надзорен съвет на Националния осигурителен институт; 6.1. Надзорен съвет на Фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите”; 7.1. Събранието на представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК); 8.1. Национален съвет за интеграция на хората с увреждания; 9.1. Управителен съвет на Социалноинвестиционния фонд; 10.1. Управителен съвет на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО); 11.1. Национален съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към Министерския съвет; 12.1. Надзорен съвет на Националния институт за помирение и арбитраж; 13.1. Управителен съвет на Българския институт за стандартизация (БИС); 14.1. Съвет по акредитация при Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация”; 15.1. Националният съвет по трудова миграция (НСТМ); 16.1. Икономическият и социален съвет (ИСС); 17.1. Съвет за икономически растеж (СИР); 18.1. Национален съвет по данъчна политика при Министъра на финансите. Не са включени всевъзможните работни групи и ad – hoc комисии в които също партнираме.

[2] Цитираме http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/19/861608_pismoto_za_bankite_ne_bilo_ot_aleksei_petrov_a_ot_ssi/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1567507
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930