Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 00:12 - „София след частичните избори за кмет. София по време на криза”. Становище на КС на ССИ от 16 декември 2009 г.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1512 Коментари: 0 Гласове:
1




На 16 декември 2009 г. се проведе заседание на Консултативния съвет при Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Темата на срещата беше „София след частичните избори за кмет. София по време на криза”. Членовете на Консултативния съвет се срещнаха с г-н Георги Кадиев, арх. Павел Попов и с д-р инж. Теодор Дечев, класирали се съответно на второ, трето и четвърто място по време на частичните избори за кмет на Столична община.

 

След проведените дебати, Консултативният съвет на ССИ прие следното

 

 

СТАНОВИЩЕ :

 

 

Проведените на 15 ноември 2009 г. частични избори за кмет на София, протекоха при критично ниска избирателна активност. Отбелязаният исторически минимум на подадените гласове за кмет на София, стопи оптимистичните очаквания за възраждане на обществено – политическата активност, появили се след парламентарните избори от лятото на 2009 г.

 

Самите избори не предложиха пълноценни дебати за перспективите на развитие на столичния град, за възможностите за изграждане на зелена икономика в града, за мястото на малките, средните и микро- предприятията в столичната икономика.

 

Приетият от Столичния общински съвет нов устройствен план, също оставя голям брой въпросителни, особено що се отнася до бъдещето на социалната инфраструктура, на архитектурно – историческото наследство и на транспортната схема на града.

 

Приключването на изборите беше последвано от стихване и на откъслечните дебати, свързани с визията за бъдещото развитие на София. Градът продължава да няма програма за управление на отпадъците, не се лансират никакви идеи за решаване на проблемите с трафика в краткосрочен план, няма инициативи за създаване на зони на сигурност около училища и други невралгични точки. Радостната новина е очакването за повишаване на бюджета на Общината със 100 милиона лева. Добрата новина обаче идва на фона на продължаваща липса на приоритети за използуване на наличните ресурси за развитието на мегаполиса .

 

На София са необходими истински, честни дебати за бъдещето на града, вече изчистени от предизборна демагогия и различни прояви на популизъм. Продължаващата световна финансова криза прави възможността София да остане да се управлява на „автопилот”, основен риск и дори заплаха за устойчивото развитие на Столицата. Тук обществеността не е освободила от отговорност никого – нито новоизбраният кмет, г-жа Фандъкова, нито нейните подгласници от изборната надпревара. Класиралите се след победителката в изборите разпознаваеми кандидати трябва да поемат отговорността за поддържането на динамични, критични, отговорни и креативни дебати, които да генерират изпълними идеи за постигане на напредък в развитието на града.

 

Подгласниците на г-жа Фандъкова трябва да съумеят за създадат рационална дискусионна атмосфера, след като нямаше такава по време на предизборните дебати. Големите различия в личен и идеен план между останалите разпознаваеми кандидати са по-скоро капитал при създаването на подобна дискусионна среда, предлагайки идеи и решения на сходни проблеми от различни гледни точки и изходни позиции.

 

Летаргията и политическата леност могат да се окажат с гибелни последици за градоустройствения, социален и стопански напредък на София. На управниците на града постоянно трябва да бъдат поставяни въпроси, които упорито се игнорират:

 

- продължаващото неприемливо и противоречащо на здравия разум положение около начина на определяне на такса смет, като функция на данъчната оценка. Протестите на представителите на бизнеса получават мъгляви отговори за окончателно решаване на въпроса през 2025 година ...

 

- въпросите за сигурността, особено в и около училищата. Необходимостта от установяване на зони на сигурност около учебните заведения, чрез използуването на превантивния подход на активната сигурност – създаване на пространства с иновативни форми на видеонаблюдение, позволяващи разпознаване на образи; създаване на нормативни условия за недопускане в зоните на сигурност на лица, които създават рискове за учащите – най-вече дилъри на наркотици, сводници и други криминално проявени лица.

 

- липсата на управленска воля за въвеждане в сътрудничество с гражданите и екологичните организации на система за разделно събиране на отпадъците при източниците им на създаване.

 

- продължаващото неглижиране на наземния релсов транспорт, като единствена екологична алтернатива на автомобилния публичен транспорт.

 

- Липсата на обща визия за мястото на историческото наследство на София, като част от духа на града и като възможен основен елемент на столичната туристическа индустрия.

 

София е град, където е съсредоточена преобладаващата част от регистрираните лица по Търговския закон в България. По този показател, Столицата далече изпреварва останалите градове и региони в страната. Консултативният съвет на ССИ призовава г-жа Йорданка Фандъкова, в качеството й на кмет на София, както и всички политически активни лица, загрижени за бъдещето на деловата активност в града, да заемат ясна позиция в полза на необходимостта да бъде оказан обществен и политически натиск върху търговските банки, които продължават да рушат икономиката (в това число и столичната) с неадекватната си лихвена политика. През последните дни се явиха симптоми за позитивна промяна в лихвената политика на една – две от търговските банки, но това за сега са епизодични и фрагментарни действия. Необходима е масирана обществена и политическа подкрепа за намаляване на лихвите по кредитите и за подобряване на инвестиционния климат.

 

Консултативният съвет на ССИ изразява надежда, че средствата за масова информация ще дадат гласност и ще окажат морална подкрепа на застъпваните от него гледища.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1567446
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930