Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 00:26 - Писмо до вицепремиера Симеон Дянков с предложение на ССИ за мерки за намаляване на лихвите от страна на търговските банки.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 19126 Коментари: 14 Гласове:
3

Последна промяна: 27.12.2009 00:28


 

Изх. № 97. / 21 декември 2009 г.

 

ДО

Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 НА Р. БЪЛГАРИЯ

 

 

В условията на световна икономическа криза, институциите на ЕС отделят все по-голямо внимание на разработването на задълбочени мерки и за създаването на нови „кризисни инструменти”, способни да осигурят както благоприятна бизнес среда, така и ползотворно да стимулират малките и средни предприятия (МСП).

 

Природата на малкия и средния бизнес се състои в изключителната му динамика и адаптивност, което позволява МСП да бъдат определяни като двигател на икономиката в редица страни, включително и в България. Към това трябва да се добави и спецификата на българската икономика, където МСП формират нейния гръбнак и са в основата на стабилното икономическо развитие. МСП могат да бъдат стимулатор за икономическото раздвижване в страната ни, стига да се предприемат неизползувани до сега мерки и да се приложат подходящи инструменти, свързани със  създаване на възможности за набиране и осигуряване на финансови ресурси, необходими за осигуряване на дейността им, за разширяване на достъпа им до новите технологии. Всичко това ще доведе до подобряване на тяхната ефективност и конкурентноспособност.

 

Във връзка с това се налага държавата да приложи нетрадиционни методи и средства за подпомагане и финансово стабилизиране на МСП. Един от тези методи е свързан с рационалното използване на наличните финансови ресурси, притежавани от различни държавни организации. Анализът показва, че същите поддържат значителни финансови обеми, които обикновено се използват за корпоративни цели, а може на практика съществено да допринесат за реалното подпомагане на националната икономика, без да бъдат нарушени пазарните механизми.

 

Все още в България държавата продължава да бъде основен партньор на бизнеса и банките. Това означава, че държавата може да си позволи не чрез прилагането на административни, а с пазарни механизми да предприеме мерки, оказващи въздействие върху банковите институции с цел намаляване високите лихвени нива по кредитите за МСП. В условията на безпрецедентна световна икономическа криза нараства ролята и отговорността на държавата при управлението на средствата, както от държавния бюджет и целия публичен сектор, така и на средствата на дружествата с преобладаващо държавно участие.

 

Нашето предложение е да бъдат предприети действия по пренасочване на част от значителните финансови ресурси на държавните организации от търговските банки към Българската банка за развитие (ББР). Използването на ББР като финансов инструмент в подкрепа на инвестициите и за разширяване на експортните възможности на малките и средни предприятия, дава възможност и много от тях реално да получат достъп до необходимото финансиране на дейността си, под прекия контрол на държавата.

 

Подобни мерки не противоречат на принципите на пазарната икономика, а са израз на желанието на собственика – в случая държавата, да управлява по-ефективно икономиката си. По този начин могат да бъдат постигнати следните икономически резултати:

● Преди всичко МСП ще могат да получат кредити при по-ниски лихвени равнища  чрез прилагането на пазарен механизъм (7% ) – лихвен процент по кредити, с предоставяно финансиране от ББР). Това няма да ощети държавните дружества, защото лихвите по депозитите и разплащателните им сметки ще се запазят на същите нива (в момента те са в диапазона 0,1-1,5% по разплащателните сметки и 4-4,7% - по депозитните сметки);

● ще бъдат премахнати корупционните практики, прилагани при привличането на ресурси и предоставянето на кредити;

● ще се редуцира размерът на предоставяните от държавния бюджет средства за подпомагането на МСП, като се използват ресурсите на държавните дружества, фондове и министерства;

● ще се даде възможност за създаването на варианти, при които търговските банки могат да бъдат заобиколени (например, използването на възможностите на пощите – практики, доказали своята ефективност  в Германия и Франция);

● създава се възможност ББР да акумулира и допълнителни средства от лихви, такси и комисионни по отпуснатите кредити, което от своя страна ще доведе до реинвестирането им в националната икономика.

 

Механизмът за ефективното използване на средствата на държавните организации включва:

1.                          задължаване на държавните дружества да открият депозитни и разплащателни сметки в единствената държавна банка – Българската банка за развитие, като по този начин насочат там значителни средства;

2.                          усвояването на средствата от МСП може да се извършва и чрез търговските банки, като всеки един кредит се представя в ББР за предварително одобрение;

3.                          създаване на НЕмногобройна но ефективна кредитна администрация в ББР, която да контролира пряко целевото усвояване на отпуснатите кредити;

4.                          лихвеното равнище, при което ББР ще предоставя ресурси на търговските банки да бъде определено на нива около 5,5%, а кредитите от търговските банки за МСП – около 7%, в които са включени и събираните от банките такси и комисионни;

5.                          размерът на предоставяните от ББР на търговските банки ресурси трябва да бъде съобразен с поддържането на нива на ликвидност, според нормативните изисквания на регулаторните органи в страната.

 

Трябва да отчитаме съществуването на риск, свързан с изпълнението на гореописаната схема – евентуалното нарушаване на ликвидността на няколкото банки, в които към момента са  съсредоточени финансовите ресурси на държавните дружества. Преодоляването на този риск може да се постигне с постепенното пренасочване на държавните парични средства, съобразено със срока на депозираните финансови ресурси и допустимите обеми.

 

Предложеният модел не поражда негативен ефект върху дейността на държавните организации и не предполага намаляване на лихвените им приходи. Нещо повече - той минимизира рисковете от загуби, породени от евентуални неблагоприятни събития в банковия сектор, като същевременно осигурява реален достъп до така необходимите за МСП финансови ресурси при изгодни лихвени условия.

 

Настоящето становище е съобразено с препоръките, постъпили по време на дискусията, проведена от Консултативния съвет при ССИ на 16 декември 2009 г. и отразява принципната им същност.

           

 

С УВАЖЕНИЕ :

 

Д-Р ТЕОДОР ДЕЧЕВ

ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА УС НА ССИ

 

ДОЦ. Д-Р АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

НА ССИ

 

Д-Р АДНАН ЛИДИЯНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА

ПО ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

ПРИ ССИ

 

 

 




Тагове:   Алексей Петров,


Гласувай:
3



1. анонимен - Писмото е факт!
18.02.2010 21:05
Оказва се, че има такова писмо и то определено говори за това, че държавата не помага на гражданите и бизнеса, а толерира произвола на банките с оправданието, че това е свободен пазар! Гласувах за ГЕРБ, но вече имат толкова издънки, че става смешно.
цитирай
2. анонимен - Валенто Василев
19.02.2010 10:22
Предложените мерки наистина ще оживят бизнеса, но ще нарушат много корпоративни интереси. Сегашната структура на парламента и на правителството не са в състояние да ги приложат. С такъв подход, след удара по г-н Петров, очаквам да подгонят г-н Дечев за "лошия му произход", а г-н Лидиянов вероятно ще бъде проверяван за връзки с ливански терористи. Ако ме приемете в ССИ, мога и да ви кажа по-ефективен подход за действие. Както казват, не питай старило, а питай патило и преди и по време на "демокрацията"...
цитирай
3. анонимен - балканджията
19.02.2010 10:33
Това с нищо не доказва ,че А.Петров има нещо общо с това писмо! Може да се добави на всеки името.. под него ,по всяко време....
цитирай
4. анонимен - Велики мерки
19.02.2010 10:34
Ако някой си мисли че за общите тъпотии които са написани в това писмо могат да го арестуват и да впрегнат цялата машина просто е един непоправим тъпоумен вакъл идиот.

цитирай
5. анонимен - Мнооо ни правят на улави
19.02.2010 10:38
Абе хора написаното в писмото е преписано от разни статии и доклади на европейския съюз. Това е съчинено за да отчитат разни хора дейност. Сега изкарват че Петров бил арестуван заради някво тъпо писмо. Ако беше така арестуваните щяха да са тримата подписали писмото а не само един.
БОклуците ще направят висчко възможно за да се измъкнат но няма да им лесно този път.
цитирай
6. анонимен - Da a ma Ne!
19.02.2010 10:39
Писмото е факт!
Изх. № 97. / 21 декември 2009 г.

Do tuk dobre.
No kade e vhodiashtia nomer ot MF na pismoto?
цитирай
7. анонимен - Аман от специалисти!!!
19.02.2010 10:42
Като чета какви идеи дават "доктори" ми идва да се застрелям. Или да кандидатсвам направо за академик!
Въпрос за студент първокурсник (може да се реши и от всеки средноинтелигентен гимназист):
Ако сте банка и плащате за ресурс 5,5%, то на колко трябва да го предоставяте за да сте на 0, ако средногодишните ви загуби по портфейла се очаква да бъдат около 5%? Според статистиката в момента лошите кредити са около 10%, но съм склонен в задачата да сложа само 5%, имайки предвид че все пак обезпеченията ще покрият някаква част. Въобще не говорим за изискванията на БНБ за минимални резерви и държане на ликвидни активи.

Втори въпрос с повишена трудност:
След като лихвите в "Европа" са толкова ниски, защо изобщо нашия бизнес не взима кредити оттам, а мъчи българските банки?
Трети въпрос за гении:
Може ли да се твърди, че една държавна банка ще има по-професионален и неподкупен персонал от една частна банка?
цитирай
8. анонимен - Всеки дебил пише писма
19.02.2010 10:42
анонимен написа:
Писмото е факт!
Изх. № 97. / 21 декември 2009 г.

Do tuk dobre.
No kade e vhodiashtia nomer ot MF na pismoto?


Ми на ден разни хора пишат 10-ки писма и каквоот това.
Факт е че писмото е преписано от дугъде.
цитирай
9. анонимен - История
19.02.2010 12:58
Интересно как преди арестуването никой не е коментирал писмото. Да не се е пръкнало нещо със задна дата?
цитирай
10. анонимен - До 7 - Разсмя ме :)
19.02.2010 14:44
Някой хора наистина не могат да мислят логично. Да не говорим, че кредитирането на под пазарни лихви ще ни донесе глоби за нерегламентирана държавна помощ, вероятно и за ограничаване на конкуренцията.

Важното е, че писмото е подписано от "доктори". И аз вече сериозно се замислям дали да не стана.
цитирай
11. анонимен - Лихвите в България са високи поради ...
19.02.2010 18:04
Лихвите в България са високи поради една много проста причина. Българската икономика се финансира главно от чужбина, защотото в България няма достатъчно депозити в банките! Благодарение на кризата всички чужди инвеститори се изтеглиха от рисковите пазари, като България и сега са склонни само при много високи лихви да ни финансират. Не е случайно, че и лихвите по депозитите много се вдигнаха. Това остана единствения канал за финансиране на българските банки!!!!

Фантасмагориите на Алексей Петров са тотално неизпълними! Единственият начин да паднат лихвите в България е да се намали рисковата премия очаквана от чужденците при българските инвестиции. За да се намали рисковата премия трябва да въведем еврото, да намалим радикално корупцията и престъпниците като Алексей Петров да влезат в затвора!!! Чуждите инвеститори просто искат да имат сигурност, че парите няма да им бъдат откраднати от политици и престъпници или да потънат във фалирали заради несигурната обстановка фирми!
цитирай
12. анонимен - Банкитееееееееееее
21.02.2010 12:25
сега има равностойни демократични взаимоотношения между финансовите институции и бизнеса. как? КАТ/държавата/ глобява ако не сисе застраховал, ама не се интересува дали са ти платили обезщетение. Банките имат всякаква информация за клиентите си, от къде е тя, ако не са взаимносвързани? ако е пазарно и демократично, защо са банкова тайна тяхните канали за информация, а не са публични, че да може всеки клиент да знае коя банка е надеждна.не използват ли банките застрахователите и лизингодателите прийомите на рекет, когато усетят че клиента им е в крайна нужда, и да го накарат да подпише кавото на тях им е изгодно, а после нашата държава да се прави че това са две равностойни договарящи се страни?

цитирай
13. анонимен - Писмото има
28.02.2010 19:17
Вх. № 62 – 00 – 69 от 22. 12. 2009 г.
цитирай
14. анонимен - Bodybuilding tips
09.08.2011 15:49
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=EQuB-iApT20>bodybuilding tips</a> - watch our tips
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568310
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930