Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2009 22:51 - Кампанията срещу купуването на гласове продължава.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1676 Коментари: 0 Гласове:
0



СЪОБЩЕНИЕ

на екипа, работещ по акцията срещу купуване на гласове, подета от ССИ, МАСИ, БАРМ, НЮЗ.БГ и СФСМВР

 

 

Във връзка с повишения обществен интерес към инициативата на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) за пресичане на купуването на гласове, екипът работещ по обработката и проверката на постъпващата информация, смята за необходимо да съобщи следното:

 

1. Започнатата от нас акция е напълно основателна – вече имаме достатъчно свидетелства и установихме, че по различни региони и общини масово е провеждана подготовка за купуване на гласове. Опитите за подмяна на народния вот чрез купуване на гласове не са мит.

 

2. Напълно в духа на предварителните очаквания, станахме свидетели на първите провокации и опити за подхвърляне на подвеждаща информация. (Тук изобщо не разглеждаме спорадичните опити на хора, смятащи, че могат да изкарат лесни пари с едно телефонно обаждане).

Най-общо казано, провокациите са два вида:

- опити на едни предизборни щабове да злепоставят други (очаквани опити за очерняне на политическия конкурент);

- опити за заблуждаване на екипа на ССИ с цел – компрометиране на започналата акция за превенция на купуването на гласове.

 

Опитите за злепоставяне на политически партии помежду им могат да бъдат оценени като дребни и незначителни, направени на най-ниско местно равнище.

За сметка на това, през последните 18 часа бяха предотвратени два опита за злонамерено подвеждане на екипа и за подхвърляне на фалшива информация. Те целяха изключително злепоставянето на акцията срещу изборната търговия с гласове. Имаме основание да смятаме, че това не са импровизации, а резултат от прилагане на премислена стратегия. Екипът на ССИ е принуден да оповести, че се смята в правото си да потърси начин за подвеждане под наказателна отговорност на евентуалните провокатори. Ние няма да допуснем, опитите за компрометиране и проваляне на кампанията срещу купуването на гласове да останат несанкционирани.

 

3. През последните 24 часа, екипът на ССИ се намира под любезен но постоянен и засилващ се натиск да оповести имената на политически партии, за които имаме сигнали, че купуват гласове. Налага се да напомним, че в правовите държави всеки е невинен до доказване на противното. По тази причина, ние ще продължим да изпращаме сигналите, които преценяваме като правдоподобни до съответните компетентни звена в ДАНС и в МВР, без да огласяваме имената на заподозрените в нарушение на закона политически партии.

Допълнително основание за това ни дава вече сигурно установеният от нас факт, че на редица места, едни и същи хора купуват гласове за по повече от една партия. Екипът на ССИ ще съсредоточи вниманието си за изобличаването на подобни „търговци”, като особено опасен феномен.

 

4. Със съжаление се налага да констатираме, че в някои (засега изолирани) случаи, медии, които очевидно се намират в комерсиални отношения с различни политически партии, се опитват да използуват започнатата от ССИ кампания за удовлетворяване на нуждите на рекламодателите си. ССИ няма да толерира подобни практики и ще посочва и опровергава всяка некоректна спекулация, без значение чия е. Тъй като в този момент, смисълът на провежданата кампания е преди всичко ПРЕВЕНЦИЯ и пресичане на порочната практика на купуване на гласове, ние изразяваме надежда, че медиите ще бъдат наши съюзници в създаването на обстановка на дискомфорт и притеснение за търговците на гласове, а няма да се подвеждат в търсене на пикантерии и сензационни новини.

 

 

 

От името на екипа:

 

 

 

Д-р инж. Теодор Дечев

Заместник председател на УС на ССИ



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568599
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930