Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 16:51 - Семинар-обучение: "Безопасност на продуктите, безопасност на храните"
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2287 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2008 21:57


СЕМИНАР-ОБУЧЕНИЕ: "БЕЗОПАСНОСТ НА ПРОДУКТИТЕ, БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ"


            На 4 декември 2008 г., се проведе семинар-обучение на тема „Безопасност на продуктите и безопасност на храните”, организиран от Съюза за стопанска инициатива в изпълнение на Програмата на ФАР за подпомагане на бизнеса (PHARE Business Support Programme III). Тя се финансира от Европейската комисия и е насочена към укрепването на организациите на занаятите, малките и средните предприяития (МСП) и има за цел повипаване информираността им в областта на стандартизацията, сертификацията, опазването на околната среда, безопасните и здравословни условия на труд и др. В България програмата се реализира от Националната занаятчийска камара (НЗК) и ССИ като работодателски организации, членове на  Европейския съюз на занаятите, малките и средните предприятия (UEAPME).       
            Семинарът бе открит от д-р Теодор Дечев, Заместник-председател на ССИ,  който представи историята и дейността на организацията пред присъстващите работодатели. Той разясни на последните, че ССИ е първата неправителствена, нестопанска организация на частните предприятия в България, създадена на 22 декември 1989 г. В нея членуват над 4000 фирми и 25 браншови организации, които оперират в 14 отрасъла по Националната класификация на икономическите дейности (НКИД).

image
От ляво на дясно: Йозеф Керекрети, Валентина Спасова, Теодор Дечев и Маркус Щок

            Теодор Дечев сподели пред присъстващите участници в семинара, че съвместното реализиране на Програмата от страна на ССИ и НЗК, е резултат на безпрецедентното сътрудничество между двете организации. От 1993 г. до днес ССИ е призната за национална представителна организация и като такава представлява интересите на МСП в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Управителния съвет на ССИ покани Председателя на НЗК – г-н Рангел Чолаков, да заеме едно от двете места в състава на делегацията на ССИ в НСТС и по този начин даде възможност на представителите на занаятчийските предприятия да вземат участие в обсъжданията на законопроектите на Българското правителство в областта на социалното осигуряване, условията на труд, приватизацията, колективните трудови спорове и др.
        От своя страна НЗК спомогна за приемането на ССИ като асоцииран член на UEAPME през месец февруари 2006 г. Статутът на двете организации бе трансформиран в пълно членство след влизането на България в Европейския съюз (ЕС) на 1 януари 2007 г. и по този начин българските МСП получиха възможност да участват във формирането на европейските политики в сферата на икономиката и социалния диалог. 

image
В семинара участваха близо 40 представители на МСП

            Първата презентация по темата „Безопасност на продуктите” бе представена от Маркус Щок, представител на Австрийската стопанска камара. Той запозна присъстващите на семинара със съществуващата правна рамка на европейско ниво и посочи, че безопасността на продуктите може да бъде сериозна бариера пред свободното движение на стоките в ЕС. Маркус Щок представи на участниците в семинара Директивите „Нов подход” и преимуществата за работодателите от използването на  “CE” – маркиране за произвежданите от тях продукти. 

image
Маркус Щок

Презентацията на г-н Щок бе допълнена от тази на г-жа Валентина Спасова, експерт на ССИ, която представи приетите в българското законодателство европейски директиви. Тя изтъкна, че Директивите от „Нов подход” са напълно хармонизирани от всички страни членки на ЕС, което води до предотвратяване на технически пречки пред търговията и свободното движение на стоки.

image
Валентина Спасова, експерт на ССИ

            Семинарът продължи с презентация на тема „Безопасност на храните” от г-н Йозеф Керекрети, представител на Словашката занаятчийско-промишлена палата. Той информира присъстващите за съществуващото законодателство за храните в Европейската общност (ЕО). Керекрети представи списък с дейностите, които са задължителни за операторите в хранително-вкусовата индустрия и даде примери за хигиенните мерки, които трябва да бъдат вземани от българските предприятия.

image
Йозеф Керекрети

Втората презентация по темата бе на г-жа Мариела Димитрова, експерт на ССИ. Тя запозна участниците в семинара с предизвикателството, което представлява прилагането на системата за управление на безопасността на храните (НАССР-система) и даде примери за успешно приложение на европейските изисквания.

image
Мариела Димитрова, експерт на ССИ

            В края на семинара, експертите отговаряха на въпросите, отправени им от българските работодатели, които се интересуват от европейските добри практики в областта на безопасността на продуктите и храните. На всички участници в мероприятието бяха раздадени материали и дискове с всички Учебни пособия по Програмата на ФАР за подпомагане на бизнеса.

image
Част от участниците в семинара

Заповядайте на следващите семинари на теми: „Енергийна политика” „Опазване на околната среда” и „Здравословни и безопасни условия на труд”, които ще бъдат организирани от ССИ и ще се проведат в средата на месец януари 2009 г.

 


Тагове:   обучение,   семинар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568656
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930