Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2008 16:04 - Отрасловият КТД в здравеопазването е факт. Страна по него е и Съюзът на зъботехниците в България - представителна браншова организация, член на ССИ.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 8837 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 08.06.2008 16:50



СЛЕД ШЕСТМЕСЕЧНИ ПРЕГОВОРИ БЕШЕ ПОДПИСАН ОТРАСЛОВИЯТ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

На 04 юни 2008 г., беше подписан отрасловият колективен трудов договор в здравеопазването.

image

Участниците в заключителната церемония


image

Подписване на отрасловия колективен тредов договор в здравеопазването. Най-отпред в ляво е г-н Димитър Цветков, президент на Съюза на зъботехниците в България и член на УС на ССИ.

Пресцентърът на Министерството на здравеопазването публикува прессъобщение с доста еуфоричен текст, който е обясним, като се има пред вид, че преговорите за отрасловия колективен трудов договор са водени повече от шест месеца. Ето текста на прессъобщението на пресцентъра на МЗ:

 

МИНИСТЪР ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ: ПОДПИСВАНЕТО НА КОЛЕКТИВНИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР Е ПРИМЕР ЗА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Увеличени са със 100% началните основни заплати по групи персонал в лечебните заведения.

Когато работим заедно и съчетаваме интересите си, се постигат добрите практики в здравеопазването. Това заяви днес, 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев след церемонията по подписването на Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”.

image

„Това не е край, а начало на нова бюджетна процедура в Народното събрание и по този начин ще можем да поискаме повече пари. Надявам се, че декември месец с приемането на държавния бюджет ще имаме повод да бъдем радостни”, каза пред журналисти министър Желев.

Постигнатото споразумение за размера на началните основни заплати в различните групи специалисти в сферата на здравеопазването е резултат от работата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. В него участват представителните организации на работниците и служителите и на работодателите и Министерството на здравеопазването и се прилага за всички лечебни и здравни заведения, независимо от тяхната административна подчиненост и формата на собственост.

image

Колективният трудов договор в отрасъл „Здравеопазване” е качен в рубриката „Важна информация” на сайта на Министерството на здравеопазването:

  www.mh.government.bg

„Искам да изкажа моето голямо задоволство от подписването на Колективния трудов договор, защото направихме голяма крачка във философията на финансиране на работните заплати в здравеопазването”, заяви д-р Матей Матеев, председател на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

„След половин година преговори се стигна до този добър резултат – увеличени са със 100% началните основни заплати по групи персонал в лечебните заведения”, каза от своя страна д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

image

Д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинска федерация „Подкрепа” заяви, че от средата на април месец тази година, социалният диалог е придобил по-конкретен смисъл. „Получихме голяма подкрепа от министъра на здравеопазването, от председателя на Отрасловия съвет и от дирекция „Бюджет и счетоводство” на МЗ. Повишаването на началните основни заплати е тенденция, която започнахме и трябва да продължи”, каза тя.

image

Този колективен трудов договор, който е втори за този мандат е достижение по отношение повишаването на началните основни заплати по групите персонал в лечебните заведения”, категоричен бе д-р Димитър Димитров, председател на Националната асоциация на работодателите от здравеопазването.

image

Изявления след подписването.

image

Изявления след подписването.

image

Взаимни поздравления след подписването.


            В съобщението на Министерството на здравеопазването е допусната най-вероятно неволна, но все пак съществена грешка. Твърди се, че отрасловият КТД „ ... се прилага за всички лечебни и здравни заведения, независимо от тяхната административна подчиненост и формата на собственост”. Последното не е вярно, защото, както ще стане дума по-долу, не всички представителни браншови организации в отрасъла са страна по колективния трудов договор, а също така не е отправено искане към Министъра на труда и социалната политика от ВСИЧКИ представителни организации на социалните партньори за т. нар. „разпростиране” на отрасловия колективен трудов договор върху целия сектор.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) приветства своите колеги – колективни и индивидуални членове от Съюза на зъботехниците в България, за изключително отговорното им и компетентно участие в преговорите за подписване на отраслов колективен трудов договор. СЗБ е една от най-представителните браншови организации в България – с над 40 процентово покритие на предприятията – зъботехнически лаборатории в страната и член на европейската браншова структура на зъботехниците - Fйderation Europйenne et Internationale des Patrons Prothйsistes Dentaires (FEPPD). (Уеб сайтът на СЗБ е на адрес: http://www.szb-bg.org/bg/welcome.htm )

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), благодари и лично на президента на Съюза на зъботехниците в България – г-н Димитър Цветков, за изключителните му усилия да изведе организацията си на забележима и достойна позиция в социалния диалог в здравния сектор. През последните години, СЗБ беше в основата на две последователни забележими увеличения на осигурителните прагове за работешите в зъботехничеките лаборатории (единият път – с 27 процента), което е съществен принос към постигнатата крехка стабилизация в този подотрасъл.

image

Г-н Димитър Цветков, президент на СЗБ и член на УС на ССИ, се поздравява с останалите участници в подписването на Отрасолвия КТД в здравеопазването.

Озадачава отсъствието на Сдружението на управители и лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СУЛЗСИМП), в преговорите за отрасловия колективен трудов договор. СУЛЗСИМП, което е типична браншова работодателска организация (обединяваща мениджърите на т. нар. ДКЦ), също е член на ССИ и участва, макар и не толкова активно в работата на Отрасловия съмет по здравеопазване.

Един ден след подписването на колективния трудов договор в отрасъла, д-р Иван Кокалов сподели намерението на КНСБ да предложи „разпростирането” му върху всички заведения в здравеопазването въз основа на предвидената за това уредба в Кодекса на труда. И ССИ и СЗБ биха приветствали и подкрепили подобна стъпка, но тя е неосъществима ако страна по отрасловия колективен трудов договор не са ВСИЧКИ представителни браншови организации в здравеопазването. Очевидно е, че СУЛЗСИМП не е страна по договора, при това – най-вероятно не поради нежелание. В случая по-скоро става отново дума за типичното за някои участници в отрасловия социален диалог, които са готови да делят браншовите организации на „велики” и на по-малко значими. Продължава да властва разбирането, че има организации, от които зависи нсичко, а останалите са част от пейзажа.

Само че, в случая са допуснати поне две съществени грешки.

Първо, въпреки относително по-ниската си активност в сравнение с други браншови организации (в тона число и в сравнение със СЗБ), СУЛЗСИМП представлява работодателите в много важен „субсектор” или ако предпочитате – „подотрасъл” в здравеопазването. Не може да бъдат игнорирани тотално работодателите от извънболничната помощ, просто защото на някого не му се е искало да завърти един телефон. Известно е гледището, че с по-малко организации се преговаря по-лесно, но така се губи и представителността на провежданите преговори.

Второ, действително никой не е потърсил СУЛЗСИМП за провеждане на преговорите. Не е потърсена помощта на ССИ или на СЗБ, за да бъдат поканени представители на СУЛЗСИМП в преговорите. Работодателите от извънболничната помощ, разбира се носят своя дял от вината, че не са следили от близо развиващите се преговорни процеси, но инициативата за събиране на масата на преговорите на всички представителни браншови организации, трябваше да бъде най-вече в ръцете на представителите на Министерството на здравеопазването (в качеството му на голям работодател и на домакин на преговорите) и на синдикатите (в качеството им на много заинтересувана страна, която ще иска „разпростиране” отрасловия колективен трудов договор върху целия сектор).

Сега ще трябва да се полагат допълнителни усилия за намиране на форма за включване на СУЛЗСИМП в състава на организациите – страни по отрасловия колективен трудов договор. Остава да се надяваме, че и двете страни ще проявят гъвкавост и съобразителност, за да завърши успешно един достатъчно дълго продължил цикъл от преговори. От своя страна, ССИ е готов да съдейства заосъществяването на техническите подробности по присъединяването на СУЛЗСИМП към отрасловия колективен трудов договор в здравеопазването.

(Снимките от церемонията по подписването на отрасловия колективен трудов договор в здравеопазването са любезно предоставени от пресцентъра на МЗ).

Дискусията около колективния трудов договор може да бъде проследена и на адрес:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=200302

Там тя вече започна.




Гласувай:
0



1. анонимен - credit card security
09.08.2011 20:01


http://infraud.cc?dump-fullz
http://infraud.cc?skimmer-for-sale
цитирай
2. анонимен - смеси чтобы курения
03.09.2011 08:15
Доброго времени суток,

Хочу представить вам новый магазин курительных смесей

сайт магазина http://spice-family.ru

3г микса Rest - 1,500 р. + доставка (ems, pony get across)

По вопросам опта писать оазисами в скайп - FomaX2
цитирай
3. анонимен - Uggs For Cheap
13.12.2011 07:40
hiuAgPMZ, http://www.cheap-uggs-sales.org - Cheap Uggs ,aDpbqACc, <a href=http://www.cheap-uggs-sales.org>Cheap Uggs For Sale</a> ,abKQCxzi, http://www.cheap-uggs-sales.org Cheap Uggs Boots , THdPmoAj
цитирай
4. анонимен - starting a new business?
12.01.2012 15:33

fast cash loans on http://fastcashloanssite.com
цитирай
5. анонимен - фору tor4
27.02.2012 05:26
http://tor4.su - борьба с зависимостью
цитирай
6. анонимен - торчофорум
04.03.2012 21:59
http://tor4.su - Амфетамин? Только у нас ты найдешь рецепт от Бабы-Нюры, настоящее, живое видео, а так же рекомендации специалистов и советы от тех, кто уже сидит!
цитирай
7. анонимен - Escorted tours Tibet
09.03.2012 04:41
<a href=http://www.etibettours.info>Tibet travel</a> ynf <a href=http://www.tibetgrouptours.info>tibet group tours</a> byj <a href=http://www.tibettavelpermit.info>tibet travel permit</a> skc <a href=http://www.tibethottours.info>Tibet tours from Kathmandu</a> xge <a href=http://www.tibettraintr.info>Qinghai Tibet train</a> zjb <a href=http://www.tibetchinatour.info>Tibet tour packages Singapore</a> jbh <a href=http://www.tourreview.info>Tibet travel review</a> gak <a href=http://www.tibettraveltips.info>Tibet travel warnings</a> gvt <a href=http://www.tibetattraction.info>Tibet travel warnings</a> zcv <a href=http://www.tibetvacation.info>Tibet vacation packages</a> qyi <a href=http://www.kailashtreks.info>kailash tour</a> yig <a href=http://www.tibetbiketour.info>tibet bicycle tours</a> wfz <a href=http://www.chinatibettours.info/>china tibet travel</a> ahb <a href=http://www.tibettraintours.info/>how to take train to tibet</a> ojv <a href=http://www.tibettravelagency.info>best travel agency in tibet</a> hpo
<a href="http://www.etibettours.info">Visit Tibet travel</a> flj <a href="http://www.tibettavelpermit.info">Tibet visa information</a> hvf <a href="http://www.tibetgrouptours.info">tibet budget tour</a> soa <a href="http://www.tibethottours.info">Tibet tours from india</a> tui <a href="http://www.tibettraintr.info">Train to Tibet from shanghai</a> vpz <a href="http://www.tibetchinatour.info">Tibet tour packages china</a> qoc <a href="http://www.tourreview.info">Tibet review</a> frk
<a href="http://www.tibettraveltips.info">Tibet travel guide</a> kxz <a href="http://www.tibetattraction.info">Tibet travel guide</a> jht <a href="http://www.tibetvacation.info">Tibetan vacations</a> nmb <a href="http://www.kailashtreks.info">kailash tours</a> lyu <a href="http://www.tibetbiketour.info">tibet bicycle adventure</a> plj
<a href="http://www.chinatibettours.info">china tibet train travel</a> xfl <a href="http://www.tibettraintours.info">tibet train timetable</a> lmx <a href="http://www.tibettravelagency.info">tibet travel agent</a> sno
http://www.etibettours.info vsv http://www.tibettavelpermit.info fxw http://www.tibethottours.info ldu http://www.tibettraintr.info tmj http://www.tibetchinatour.info lbo http://www.tourreview.info xtt http://www.tibettraveltips.info zcm http://www.tibetattraction.info sxd http://www.tibetvacation.info xhc http://www.kailashtreks.info fuq http://www.tibetbiketour.info wvk http://www.tibetgrouptours.info dor http://www.tibettravelagency.info kmw http://www.tibettraintours.info hrg http://www.chinatibettours.info wjf
цитирай
8. анонимен - North Face Jackets for Men
16.03.2012 13:41
http://www.salenorthface.info vsg http://www.northfacechee.info bab
<a href=http://www.salenorthface.info>North Face Jackets</a> vqp <a href=http://www.northfacechee.info>North Face Jackets</a> sux
<a href="http://www.salenorthface.info">how to tell real North Face Jackets from fake</a> kox <a href="http://www.northfacechee.info">North Face Jackets for Men</a> jss
цитирай
9. анонимен - форум торчей
16.03.2012 17:23
Героин и с чем его едять, метадон как лекарство, опий в домашних условиях, кустарные способы получения вещества, все это в межденных течениях http://tor4.su/phpBB/viewforum.php?f=36
цитирай
10. анонимен - форум торчей
16.03.2012 17:23
Героин и с чем его едять, метадон как лекарство, опий в домашних условиях, кустарные способы получения вещества, все это в межденных течениях http://tor4.su/phpBB/viewforum.php?f=36
цитирай
11. анонимен - tor4 forum
26.03.2012 00:29
Не знаете, как справиться с пьяным дебоширом? http://tor4.su/phpBB/viewtopic.php?f=11&t=4811
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568485
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930