Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2008 23:39 - ССИ поиска незабавното свикване на Консултативния съвет при Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради опасността от провал на проектите по ИСПА
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2313 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.03.2008 23:41


ССИ ПОИСКА НЕЗАБАВНО СВИКВАНЕ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПРИ ДКЕВР ВЪВ ВРЪЗКА С КРИЗИСНАТА СИТУАЦИЯ, ВЪЗНИКНАЛА ОКОЛО ОПАСНОСТТА ОТ ПРОВАЛЯНЕ НА ПРОЕКТИТЕ ПО ИСПА  ЗА КАНАЛИЗАЦИЯ И ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА СТОЛИЧНИЯ ГРАД

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) изпрати писмо до Председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) - проф. Константин Шушулов, с което се иска незабавното свикване на Консултативния съвет при ДКЕВР във връзка с критичната ситуация, възникнала около осъществяването на проектите по ИСПА, свързани с изграждането на канализационната и водопроводна мрежа на столичния град.

Копия от писмото са изпратени още до, столичния кмет, министъра на околната среда, финансовия министър, министъра на външните работи и председателя на Сметната палата.

По-долу редлагаме пълния текст на писмото.:

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) в качеството си на представителна на национално ниво работодателска организация, следи с голямо внимание развитието на водния сектор в България, в това число - развитието на водоснабдяването и канализацията на столичния град.

През изминалите няколко години в рамките на постоянната антикорупционна кампания, провеждана от ССИ ние следим от близо проблемите около осъществяването на инвестиционната програма за водоснабдяване и канализация на град София, както и многобройните нередности около т. нар. „мониторинг" на концесията за водоснабдяване и канализация, осъществяван от компанията „Омонит" ООД.

С голямо безпокойство разбираме за реалната опасност ЕС да спре изпълнението на Интегрирания проект за водоснабдяване и канализация на град София, възлизащ на стойност 58 милиона евро, от които безвъзмездната помощ е в размер на 47 милиона евро.
Опасността за подобен негативен развой на събитията е възникнала поради неизпълнени от страна на българската страна агнажименти, свързани основно с дейността на ДКЕВР и одобряването на бизнес плановете и цените на "Софийска вода" АД.

Това наше безпокойство не е от вчера - ние повдигнахме този въпрос още при състоялата се неотдавна среща на работодателските организации с министър-председатля Сергей Станишев.

Нашето безпокойство се усилва в значителна степен от информацията, с която разполагаме за проведената на 26.02.2008 г. среща в МОСВ, на която са присъствали представители на ЕБВР, СО, МОСВ, МФ и ДКЕВР.
Без да искаме да проявяваме нетактичност или да си присвояваме каквито и да са разпоредителни функции по отношение на ДКЕВР, ние не можем да не изразим недоумението си, че на срещата в МОСВ, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е представлявана от служителка - експерт в една от дирекциите в Комисията, а не е присъствал никой от комисарите - титуляри или друго отговорно лице.

Без да подценяваме по какъвто и да е начин професионалните компетентности на служителката, която ви е представлявала на срещата на 26 февруари, смятаме, че нейното изпращане създава впечатление за незаинтересованост и неангажираност от страна на на ДКЕВР към решаването на проблемите, свързани с водоснабдяването и канализацията на столицата.
Подобен подход е абсолютно недопустим и неприемлив, тъй като загубата на цитирания по-горе проект ще навреди пряко на интересите на потребителите - както на домакинствата, така и на бизнеса.

Неканализираните територии на София отдавна са сериозен проблем от инфраструктурен и екологичен характер, чието решаване не може повече да се отлага. 
Още повече, подобно отношение поставя под съмнение капацитета не само на София, но и на България - да усвоява средства по европейските програми и по този начин уронва престижа на страната ни като пълноправен член на ЕС.

Българските граждани и в  частност, гражданите на София са европейски данъкоплатци и като такива следва да получат от държавата, чрез нейните институции, възможността да се възползват от предимствата на членството в ЕС, част от които са европейските фондове и програми.

Няма да скрием, че в определена степен сме разочаровани от сигналите, които ДКЕВР излъчва в публичното пространство през последните два дни.
Отново ставаме свидетели на опити за размиване на отговорността и на прехвърлянето й ту в посока на Столичния общински съвет и на кмета, ту в посока на концесионера.
Този подход е контрапродуктивен и увеличава рисковете от налагане на санкции от страна на Европейската комисия.

Настояваме за спешно свикване на Консултативния съвет към ДКЕВР, във възможно най-кратък срок, като на заседанието бъдат поканени всички заинтересовани страни.
Нека не допускаме подобно срамящо страната ни и гражданите ни положение, в което представителите на Европейската комисия да са по-загрижени за общественото благо от нашите собствени институции.

От своя страна ние сме на разположение за всяко съдействие, от което се нуждаете, за да преодолеем проблемите.
Уверени сме, че Консултативният съвет към ДКЕВР като отговорна организация, ще направи съответните изявления за своите заключения при пълна прозрачност пред медиите, както и че ще се свърже с представителите на Европейската комисия, с оглед осигуряването на допълнителен канал за информиране на гражданите на столицата.




Гласувай:
0



1. cecobob - Мое мнение
02.03.2008 23:22
Това е точно по моята тема, но е тежко за четене. Моля те другия път да вадиш само есенцията. Това е мойта БОЛНА ТЕМА. Със Софийска вода водя война от години. Въпреки,че ме осъдиха по бързата процедура за неплащане на сметки от години, не се предавам и продължавам да не плащам . Виж в моя блог "Как ни лъжат"и ще разберешзащоне давамстотинка на тия измекяри.
А за отношението ти към проблема те поздравявам . Продължавай.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568402
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930