Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 14:18 - Пълният текст на споразумението за възмездяване на загубите на работници и служители с ниски доходи от въвеждането на "плоския данък"
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1843 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.12.2007 12:46



СПОРАЗУМЕНИЕ

 

между национално представителните организации

на работодателите и на работниците и служителите

 

          Водени от поетите ангажименти в Пакта за икономическо и социално развитие на Република България до 2009 г. за нарастване на доходите и за подобряване на жизнения стандарт и за догонващо развитие спрямо ЕС-25 Националнопредставителните организации на работодателите:

 

Асоциацията на индустриалния капитал в България

Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес

Българският съюз на частните предприемачи “Възраждане”

Българската търговско-промишлена палата

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Съюзът за стопанска инициатива

 

И националнопредставителните организации на работниците и служителите:

 

Конфедерацията на независимите синдикати в България

Конфедерацията на труда “Подкрепа”

 

СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

 

1.                Във връзка с въвеждането на пропорционален (плосък) 10-процентен данък и повишаването на личните осигурителни вноски, призовават работодателите в България да повишат от 01.01.2008  г. работните заплати на всички работници и служители, получаващи доходи до 490лв., които ще получат намаление на нетните трудови възнаграждения след законовите удръжки, в размер, осигуряващ най-малко покриване на това намаление, като препоръчват прилагане на механизмите на колективното трудово договаряне на всички равнища.

 

2.                Настояват министърът на труда и социалната политика да се възползва от правото си по чл. 51б, от ал.4 от Кодекса на труда и да разпростре действието на колективните трудови договори на отраслово или браншово равнище, както и конкретните договорености за покриване на загубите от въвеждането на плоския данък и от увеличената лична осигурителна вноска, когато е постъпило общо искане на всички представителни организации на работниците и служителите и на работодателите от отрасъла или бранша, с изричното съгласие на всички национални представителни организации.

 

 

3.                Призовават отрасловите и браншовите организации на работодателите и синдикатите и работодателите и синдикалните организации в предприятията да договорят минимални работни заплати по категории персонал, не по-ниски от минималния осигурителен доход за същите категории персонал през 2008 г.

 

4.                Заявяват, че при предстоящото договаряне на препоръчителен индекс за повишаване на средната работна заплата през 2008 г. в реалния сектор на икономиката ще диференцират индексите с оглед да се осигури реално нарастване на разполагаемите доходи на работниците и служителите, с отчитане на ефекта от въвеждането на плоския данък.

 

5.                Призовават МС и НС да предприемат мерки за улесняване на увеличението на трудовите възнаграждения на работниците и служителите, които са ощетени от настъпилите промени в облагането на доходите от труд. Във връзка с това, настояваме за разширяване на квотата за ваучерното хранене от 100 000 на 300 000 работници и служители, като стремежът в перспектива е пълното освобождаване от ограничения в покритието му.

 

гр. София

07.12.2007 г.

 

 Работодателски организации:

Асоциация на индустриалния капитал

Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес

Български съюз на частни предприемачи "Възраждане"

Българска търговско промишлена палата

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

Съюз за стопанска инициатива


Синдикални конфедерации:

Конфедерация на независимите синдикати в България

Конфедерация на труда "Подкрепа"


Коментар на значението на споразумението може да бъде прочетен на адрес:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=144385



Тагове:   текст,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1564714
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031