Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2007 14:11 - Заплатите в частния сектор ще се увеличат с поне 13%
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 2817 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 18.07.2007 12:03




Заплатите в частния сектор ще се увеличат с поне 13%

 

Бизнесът и синдикатите заедно ще настояват за по-ниски осигуровки от 1 октомври

 

от Елена ГЕЛОВСКА, вестник „Дневник”

 

03 юли, 19:25

 

След по-малко от три часа преговори във вторник работодателите и синдикатите си "стиснаха" ръцете за поне 12.9% увеличение на заплатите в частния сектор през тази година. И бизнесът, и представителите на работниците ще препоръчат на членовете си този ръст на възнагражденията. Цената на компромиса между предварителните позиции на бизнеса - 9.6%, и на синдикатите - 18%, е подкрепата на профсъюзите за намаляване на осигурителната тежест с 3 на сто от 1 октомври. Ако това се случи, работодателите на свой ред ще увеличат препоръчителния индекс с още два пункта - до 14.9%. Така ръстът на доходите в реалния сектор може да изпревари с 50 на сто увеличението на бюджетните заплати, които се повишават с 10% от 1 юли.

 

Безпрецедентното за България споразумение беше постигнато между национално представителните организации на профсъюзите - КНСБ и "Подкрепа", и на бизнеса - Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлената палата, Съюза на частните предприемачи "Възраждане", Съюза за стопанска инициатива и Асоциацията на индустриалния капитал. Оттук нататък започват преговорите по браншове и в конкретните предприятия, като при окончателното решение ще се отчита конкурентоспособността на отделните сектори и регионите. Двете страни се разбраха да подготвят и предложения към управляващите за намаление на данъчно-осигурителната тежест и за борба със сивата икономика. Бизнесът обеща и значително увеличение на минималните осигурителни прагове.

 

Формулата, по която е изчислен препоръчителният процент, включва пълна компенсация на миналогодишната инфлация и 75% от увеличението на производителността на труда. Другите два параметъра - конкурентоспособност и пазарна конюнктура, пресмятането на които беше и най-спорно, "тежат" общо с 2.11 пункта, споразумяха се бизнесът и синдикатите.

 

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян уточни, че този индекс няма да се препоръчва на фирми, които по-рано през годината са увеличили заплатите със сходен или по-голям процент. Онези, които са вдигнали възнагражденията по-малко, ще бъдат поканени да достигнат препоръката. "Не е изключено в някои сектори или региони да има по-малко от препоръчаното увеличение заради по-ниска производителност на труда или недостатъчна конкурентоспособност", допусна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му компромисът, който е направен от бизнеса, отчита и повишените очаквания на хората от членството на България в ЕС, както и недостига на персонал, който ще става все по-силен в условията на свободно придвижване в съюза. И двете страни са останали малко недоволни, добави Велев, като притесненията на работодателите са свързани с риска от генериране на инфлация, увеличаване на дефицита по текущата сметка и свиване на възможностите на фирмите да инвестират в развитието на бизнеса си.

 

Трудът в България сега се облага с 60% - много висока ставка, която е бонус за работещите в сивия сектор, каза още Велев. Бизнесът договаря със синдикатите само чисти заплати. Така фирмите, които укриват осигуровки, имат много по-ниски разходи дори и да увеличат възнагражденията с препоръчителния процент, обясни той. Тъй като обещаното от кабинета намаление на вноската за пенсия от 1 юли не се случи, работодателите и синдикатите ще настояват то да се въведе от 1 октомври.

 

За да си осигури подкрепата на профсъюзите за тази стъпка, която те доскоро категорично отричаха, бизнесът обеща освен ръст на заплатите значително да вдигне и минималните осигурителни прагове. На срещата двете страни са се разбрали праговете да се изравнят с началните заплати за съответните категории персонал. В строителството, търговията, туризма например възнагражденията на някои професии са в пъти по-високи от минималните прагове, даде пример зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. "През миналата година от увеличените с 14% прагове попълнихме дефицита на НОИ с 200 млн. лв.", допълни той. Дефицитът не е свещена крава, той и досега е пълнен с приходи от ДДС и други данъци, каза Васил Велев. Дикран Тебеян пък припомни, че служителите в държавната администрация не плащат вноски. Те се покриват от държавата, която в същото време твърди, че е принудена да запълва голям пенсионен дефицит. Вноските за военните и магистратите пък са занижени и ако държавата започне да ги внася в реалния им размер, това ще допълни фондовете на НОИ и ще намали дефицита, каза Тебеян.

 

Работодателите са готови да подкрепят и искането на синдикатите за намаляване на данъка върху общия доход от 1 януари 2008 г. "Това ще увеличи разполагаемите средства на хората, без да ощетява компаниите", каза Велев. Ще бъдат подготвени общи предложения и за преразглеждане на равнището на косвените данъци, допълни зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. По думите му от тази година в бюджета влизат "великански" приходи от акциз върху въглищата, кокса, брикетите, метана. Ставката за пропан-бутана дори е втората по големина в Евросъюза, даде пример Дечев. Бизнесът и синдикатите ще излязат с обща позиция и за последното решение на енергийния регулатор за цените на тока, защото те засягат както промишлените предприятия, така и битовите потребители, допълни президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев.

 

До решението на работодателите и синдикатите се стигна, след като през септември те подписаха с правителството Пакт за икономическо и социално развитие на България до 2009 г. В този документ е записано двустранното договаряне на препоръчителен индекс за ръст на доходите на заетите в икономиката. Преговорите трябваше да се проведат още през март, но не бяха свикани от правителството. Работодателите и профсъюзите се разбраха да поискат от Министерския съвет и общ преглед на изпълненото от пакта за първите шест месеца на годината. - може да падне

 

Какво друго се разбраха работодателите и профсъюзите

 

Намаляване на данъка върху общия доход от 2008 г.

Намаляване на косвените данъци

Общи предложения за борба със сивата икономика

Увеличение на минималните осигурителни прагове

Обща позиция за новите цени на тока

 
Коментарите във форума на вестник "Дневник" могат да бъдат прочетени на адрес:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=355653

Още един линк по темата - този път към вестник "Сега".
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2692§ionid=16&id=0000101

Също така и към сайта на Българското национално радио:

http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulgarian/News/0307-14.htm

Към Инфо радио:

http://www.inforadio.bg/singlenews.php?item=9538

Към вестник "Заман":

http://www.zaman.bg/2007/07/09/bg/h1.htm




Гласувай:
0



1. monnio - хъм
07.07.2007 16:44
не разбрах къде е твоя коментар по случая?
цитирай
2. ssi - Още малко търпение.
09.07.2007 23:06
Обстоятелства извън наличието или липсата на желание, забавят отговора на въпроса на monnio. Молим за още малко търпение.
цитирай
3. merita - Не приемам договарянето на заплати ...
16.07.2007 12:54
Не приемам договарянето на заплати в частния сектор.Ако аз съм мениджър и съм направила смитките си , и виждам , че производителноста на труда и печалбата ми е добра тогава без договорености ще вдигна заплатата на работещите.Съгласна съм , че трябва да се увеличат праговете за осигуровките , защото пенсионния фонд е в дифицит .
Добре би било да се помисли за промяна на косвените данъци.Останалото е въпрос на пазар и управленчески умения .
Имам усещане , че правителството набляга отново на преразпределяне на средства вместо да създава условия за генериране на такива , сиреч да създава условия на бизнеса да се развива и сивата икономика да е по- малко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568561
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930