Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2007 00:01 - ССИ и изборите за Европейски парламент. документ на Третия конгрес на ССИ.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 1611 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2007 00:03




СЪЮЗЪТ ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА И ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

 

 

 

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) не е политическа партия и няма намерение да изменя на сегашното си амплоа – национално представителна работодателска организация. ССИ не смята да излиза извън рамката на т. нар. “корпоративен модел на посредничество между интересите”, който включва индустриалните отношения – тристранното сътрудничество, различните форми на бипартитно сътрудничество и колективно договаряне, социалния диалог.

Ние вече неколкократно декларирахме, че нямаме намерение да “мигрираме” към “плуралистичния модел на посредничество между интересите”, който включва различните форми на свободни и демократични избори. Но като граждани на Р. България и на Европейския съюз ние сме в правото си да декларираме предпочитанията и симпатиите си към хора, които притежават необходимите качества да представляват в Европейския парламент креативното начало в българското общество.

 Нашето искрено убеждение е, че изборите за Европейски парламент могат действително да отбележат началото на истинско обновление на политическия ни елит. Конгресът на ССИ изцяло приема позицията на Консултативния съвет на Съюза в този смисъл и подкрепя предприетите действия за огласяването й пред политическите партии и пред обществеността в Р. България.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) зачита и уважава политическия плурализъм и представителната демокрация, затова отправи писмено предложение към политическите партии, като им представи  списък от девет души, номинирани от Консултативния съвет на Съюза, които биха стояли достойно и компетентно сред депутатите в Европейския парламент.


На 06 март 2007 г., председателят на Консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) - проф. Нансен Бехар представи на пресконференция в Пресклуба на БТА номинациите на Съвета за кандидати за евродепутати. Това са: Атанас Семов, проф. Нансен Бехар, проф. Елка Тодорова, Радослав Точев, Ергин Емин, Боян Чуков, Емил Кало, Теодор Дечев и Ева Димитрова.

Конгресът на ССИ напълно споделя мнението на Консултативния съвет на Съюза, че номинираните са хора с високи професионални качества; лично участие в различни аспекти на процеса на Европейска интеграция на Р. България; специални познания в областта на европейския политически процес; отнасящи се с уважение към българските избиратели и намиращи се в добро психично здраве. Това са хора с различни политически тежнения, но обединени от убеждението, че участието ни в европейския политически процес не трябва да доведе до загуба на конкурентни предимства за българската икономика.

Ние си даваме сметка, че депутатите в Европейския парламент се организират в парламентарни групи на наднационални политически партии, представящи отделните “партийни фамилии” на континента. Дори и бегъл поглед към кандидатите от списъка на ССИ показват, че това са хора, които имат твърде различни политически възгледи и предпочитания. Конгресът на ССИ изключва каквито и да са “корпоративни тежнения” и оспорване на механизмите на представителната демокрация. Ние изцяло разчитаме, подкрепяните от нас кандидати да бъдат лансирани чрез политическите  партии и чрез придвидените от Закона процедури за избор на депутати в Европейския парламент.

Конгресът на ССИ потвърждава ПЕРСОНАЛНАТА си подкрепа към деветте номинации на Консултативния съвет. Ние отново призоваваме политическите партии да включат в листите си хора, които имат ясна позиция по отношение на защитата на конкурентоспосолбността на българската икономика и ще могат да се ориентират сред сложните законодателни механизми в Европейския парламент.

Приветстваме предварителната информация за включване на наши кандидати – Емил Кало и Радослав Точев, съответно в листите на БСП и ГЕРБ. Конгресът дава мандат на УС на ССИ да продължи да лобира за реализирането на предложените кандидатури с всички предвидени в закона средства.

Призоваваме политическите партии да подходят към изборите за депутати в Европейския парламент с цялата дължима отговорност и да не превръщат предизборната кампания в поредица от диспути на вътрешно политически теми. Нека българските политически партии демонстрират, че са на висотата на положението на участници в европейски избори и че могат да провеждат компетентни и съдържателни дебати по теми, които са общи за целия Европейски съюз. Нека предизборната кампания бъде изчистена от популизъм и вътрешно-политически спекулации.



Тагове:   конгрес,   парламент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1567589
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930