Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2007 22:51 - Спомени от старо време. Пресконференция на ССИ по проблемите на корупцията от 24 ноември 2005 г. - Част ІІ.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 5868 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 10.04.2007 23:05





image

Пресконференция на ССИ на 24 ноември 2005 г. в Пресклуба на БТА. От ляво на дясно: Теодор Дечев, Проф. Нансен Бехар и Маргарита Чешмеджиева.

НАНСЕН БЕХАР:
Благодаря на госпожица Чешмеджиева.

Фактически, вместо да се молим на някакви стоящи над нас сили, всяка нормална демократична държава с развита пазарна икономика, има тази фигура – фигурата на Омбудсмана, която би трябвало (и това трябва да се промени в законодателството) да се занимава и да внася ред и в тези дела, в които са замесени и в които са засегнати интереси на фирми. И затова ние ще продължим работата в тази насока. И може би ще потърсим през имащите право на законодателна инициатива, определени промени в закона.

А сега давам думата на Барбара, тя е наш консултант в Съюза, която ще ни запознае с опита на някои западноевропейски държави.

(Превод от Теодор Дечев)

БАРБАРА РОБЪРТС: Аз ще бъда много кратка, защото говоря на английски.

България не е монополист върху корупцията. Точно обратното. Както виждаме от актуалния доклад на “Прозрачност без граници”, България не се представя чак толкова зле в списъка на страните по индекса им на корупция. И където и да се извършва приватизация, и където и да има външни фондове, там винаги възниква корупция.

Но без значение къде се намираме в скалата на индекса на корупцията, проблемът с корупцията в България е, че тя е отвратителна. И тя влияе върху всички ни. Корупцията е ужасна, свирепа (ако мога така да преведа) в правосъдната система. И за съжаление и правосъдната система, и изпълнителната власт, и едните и другите, съдържащи политически елементи и елементи на гражданска служба, са в определена степен имунизирани срещу преследване. Нещо трябва да се направи за това.

Проблемът също така е, че корупцията не е на едно определено ниво в обществото. Тя е навсякъде. И това не е проблем само на някой отделно взет гражданин. Това е проблем на всички нас. Това е проблем, над който могат да работят и правителството, и правосъдната система. Огромна роля трябва да изиграят неправителствените организации. Огромна роля трябва да изиграят образователната система и гражданското общество. Огромна роля трябва да се изиграе от бизнеса, от бизнес общността като такава. Такъв пример е инициативата на форума на българските бизнес лидери за нулева толерантност към корупцията. Но повечето от нас, журналистите на тази страна, трябва да направят нещо.

Има два елемента в журналистиката. Единият – това е разследващата журналистика, която работи във вашата собствена страна, и журналистите имат огромна роля, за да осигурят, заедно с останалите в нас, че тези проблеми са дискутирани, разисквани. Няма да бъде оставено те да бъдат заметени под килима. А другият елемент на журналистиката е връзките с обществеността, които се извършват спрямо външния свят. За съжаление, България в момента не дава за себе си най-доброто възможно впечатление на света. И това отново се дължи частично, съжалявам да го кажа, на продължаващите съобщения – този застрелян, онзи застрелян и т.н.

Това, което е изключително важно, това е отговорността да се отправи правилното послание към света. И това, което искам да кажа, е просто да сграбчим проблема и всички да си свършим работата на нашите нива. Защото е изключително саморазрушително.

Съюзът за стопанска инициатива върши твърде много работа в тази област и всички ние трябва да си изиграем ролята и да бъдем в това упражнение. (Има се предвид корупцията.)

Благодаря ви.

НАНСЕН БЕХАР: Благодаря и аз на Барбара.

А сега имаме 25 минути за ваши въпроси. Кой ще бъде пръв.

ВЪПРОС: Много е хубаво, че изнасяте тези данни на светло, но Прокуратурата сигнализирана ли е за това?

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Вън от всякакво съмнение е, че Прокуратурата ще бъде сигнализирана. Да не говорим, че при сегашната обществена атмосфера, предполагам, няма да успеем да дотичаме до Прокуратурата с писмата си преди тя да се е самосезирала. След всички изявления, които чухме през последните дни и интерпретирания, ще цитирам един вестник със заглавието му “Цялата мафия на съд до Коледа”, тук ние далеч не сме изнесли цялата мафия. Става дума за няколко моделни случая, които описахме. Вън от всякакво съмнение е, че ще има разследвания по тези случаи. И вън от всякакво съмнение е, че ние ще сезираме Прокуратурата.

НАНСЕН БЕХАР: За всеки случай Съюзът за стопанска инициатива за Коледа ще подари на господин Дечев една бронежилетка. 

image

ВЪПРОС: Споменахте, че изпълняващ длъжността кмет на София е продължил договора с “Омонит” за още няколко месеца. Може ли малко повече подробности за кой става въпрос?

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: В конкретния случай, дето се вика, то ще се види от папката. Който остане без папка ще му осигурим персонална папка на всеки, който поиска.

Това е една сага, в която кореспонденцията се води между ту господин Герджиков, ту заместник-кмета по транспорта. Всъщност тя се движи по един триъгълник между общината, “Омонит” и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но аз не го упреквам този човек, разбирате ли? Мисля, че даже едва ли бихме могли да докажем, че в конкретния случай той е извършил някакво голямо нарушение. Той е подписал за удължаване на цялата тази агония с няколко месеца. В момента, извинявайте, даже не си спомням дали бяха три или друго число. Но въпросът е, че това нещо ще се разиграва пред очите на просветената публика в продължение на пет години и по един и същи хайдушки начин се взимат едни огромни суми. А когато идва моментът, когато просто трябва да се приключи упражнението и водният регулатор да си поеме функциите, в този момент тези, които до момента са бозали от този мониторинг, подобно на октопода пускат един облак мастило във водата и се провикват: “Дръжте крадеца”, ние започваме да получаваме колко е заплатата на Стърлинг, всички тези неща. Сигурно е така.

Има кой да се занимава с проблемите в Софийска вода. И аз отново ще кажа: Ние сме склонни да насърчим кмета да настоява в своето искане за преразглеждане на концесията. Но случаят е моделен по две неща. Първо, по изключително голямата му рентабилност, съчетана отново с липса на конкурс, търг за обществена поръчка. И второ, изключително голямото упорство, дори когато вече е ясно, нали, че на екрана се появява надпис “Game over”, дори тогава за последните два-три месеца, за колкото и да е, последното парченце, последното кокалче да бъде издърпано и оглозгано. И затова одеве аз ви рецитирах Смирненски.

Аз благодаря на проф. Бехар, но аз ще му напомня за обещанието. Предполагам, че няма да се стигне до такива мерки, но боя се, че действително ще имаме доста време да следим показателни процеси за клевета.

ВЪПРОС: Господин Дечев, може ли да уточните, нещо не ми стана ясно, относно застрахователна компания “Енергия”. Какъв е този текст в Закона за обществените поръчки, който се тълкува извратено? Просто да конкретизирате за какво точно става дума за това миноритарно участие, което дава възможност? 

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: В текст по Закона за обществените поръчки, който казва нещо от рода, че когато компанията, с която се сключва договор, има държавно участие, е възможно евентуално да няма конкурс за обществена поръчка.

Съжалявам, извинявам се, действително това е мой пропуск, че не донесох Закона за обществените поръчки. Забравил съм члена. Това е 290 страници закон и се сменя твърде често. Това е благоприятната хипотеза за извратеното тълкуване. Аз бих могъл с чиста съвест да кажа, че изобщо нямат основание, тъй като знаем Конституцията е с пряко действие. Щом Конституцията е с пряко действие, формите на собственост са равнопоставени. Това означава, че тезата, че някой, който има някакво държавно участие, каквото ще да е – миноритарно, мажоритарно, той не може да има предимство спрямо другите и за него да не се отнася законодателството.

ВЪПРОС: Може ли да уточните на “Енергия” каква е собствеността? В смисъл кой е мажоритарен и колко е миноритарния дял на държавата?

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Общо взето накарахте ме да го кажа. Мажоритарният собственик е “Алианц – България”. Има и държавно участие. В момента от вълнение ми излетя от главата министерството дали има участие. Но помня много ясно, че има едни миноритарни дялове на АЕЦ “Козлодуй” – процент и половина, на Мина “Станянци” – 0,7%, на още някакви други мини. За 30-секундна проверка в “Дакси” се вади това нещо. Там е проблемът, че “Енергия” на практика се явява дъщерно дружество на “Алианц”, печели едни поне 40 млн. годишно без обществена поръчка, след което просто тези парички си заминават по живо, по здраво, подчертавам по напълно законен начин, чрез презастрахователната схема. Няма нищо. Това вече е по правилата. Но това да ги спечелят без конкурс, това е абсолютно в разрез с правилата.

ВЪПРОС: По повод “Софийска вода” ... (не говори на микрофона)

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Имахме аналогичен проблем. Ние имахме една сметка за 200 лв. в “Софийска вода”.

... (Няма запис)

Извинете, какъв е въпросът?

ВЪПРОС: Господин Дечев, можете ли да кажете кой е човекът, който се опитва да измести Камен Михайлов от “Автотранс сервиз”? И “Автотранс сервиз” не е ли онзи спорен сервиз, за който имаше едни скандали как точно е придобит пък тогава?

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Гаражът е онзи гараж. Аз изобщо няма да се изказвам по естеството на приватизационната сделка. Фактът е, че към този час тази сделка се смята за законна. Господин Камен Михайлов държи своите 84%. Въпросът е, че без значение каква е сделката, се явяват едни предприемчиви хора. Те са представлявани от посредническата компания “Брокерс груп”, която сега се е преименувала на Агенция за инвестиции и консултации. И тези хора просто са изкупили по някакъв начин държавния остатъчен дял, който е точно 2% и в момента въртят на шиш господин Камен Михайлов.

Аз не бях съвсем убеден, че точно този случай трябва да изнеса днес. Половин час преди пресконференцията отново му се обадих и го попитах дали е съгласен тук, пред вас, да кажа всичко това. Той каза: “Да, категорично. Изобщо не ме интересува как ще коментират хората сделката за онзи гараж. Аз съм на ръба на нервните си възможности и давам пълен мандат да се огласи всичко” – остатъчният дял, цените, как е изнудван, от кого е изнудван. Както се досещате, тази компания “Брокерс груп” е била пред отнемане на лиценза от надзора. По някакъв начин в последния момент са се отървали, сега са се преименували. Това е. 

ВЪПРОС: Преди два дни в тази зала проведох пресконференция от името на Националния комитет и на сдружението на кандидат-кметовете и бившите кметове на София и заявихме и посъветвахме новия кмет концесионният договор за “”Софийска вода да бъде прекратен по вина на концесионера. Вие сега искате да съветвате, господин Дечев, кметът Борисов да продължи. Защо? Аз ще ви кажа и ще отворя скоба. Защото “Софийска вода” е член на Вашия съюз.

Спомняте си преди три години разговоря във Вашия кабинет, когато аз търсех Вашето съдействие да прибавим допълнителни данни към Прокуратурата, за която ние сме дали вече прокурорско искане за прекратяване на този концесионен договор. Вие казахте, че “Софийска вода” ще остане на територията на София. Вие казахте, че “Омонит”, който аз също многократно критикувах, рекетира “Софийска вода”. Не, господин Дечев, “Софийска вода” рекетира в продължение на дълги години столичния град. И затова посъветвахме господин Борисов, срещу 36 млн. евро, ако бъде неустойката, по-добре договорът да бъде прекратен сега, отколкото София и общината да загуби 1 млрд. и 150 млн. лева средства, които са необходими за пълната подмяна на цялата 3600-километрова водопроводна мрежа на София.

Затова  ви казвам: имам пълните данни, хората от “Омонит” ги познавам много добре, не ги защитавам, критикувал съм ги много и на последната пресконференция. Но това са превъзходни професионалисти, минали през цялата схема на подготовка и познаващи много добре системата. 750 хиляди, уважаеми журналисти, е годишният бюджет на “Омонит”. 870 хил. лв. е заплатата само на господин Келвин. Да говоря ли, че 36 млн. евро – първи и втори транш, преведени от Европейската банка за възстановяване и развитие, един месец след тяхното постъпване чрез “Ситибанк” бяха изнесени обратно извън страната.

Спирам дотук.

Това, което Вие изнесохте, е великолепно, но бъдете обективен по отношение на една система, на една фирма, за която ние не сме аборигени. Ние воюваме седем години, че договорът е престъпление спрямо обществеността. И дори настоявахме Софиянски и тези, които са подписали договора, те да изплатят тези 36 млн. евро, ако е възможно, разбира се.

Спирам дотук.

“Софийска вода” рекетира в продължение на повече от пет години столичния град, столичната общественост. Искаме среща с бившите кметове на София, с господин Борисов, тя ще бъде в началото на декември, на която ще настояваме, въпреки че вече многократно сме настоявали. Главният прокурор Филчев беше при кмета Борисов на база на подадени от нас сигнали от месец януари т.г. Ще подкрепим Столичния общински съвет за прекратяване на концесионния договор, за да не рекетира “Софийска вода” повече гражданите на София.

Благодаря ви.  

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Господин Хитров, Вие сте доста по-възрастен от мен и това ме задължава да се отнасям към Вас с дължимото уважение. И макар че нямаше зададен въпрос, ще дам отговор.

“Софийска вода” е член на Съюза за стопанска инициатива, на БИБА, на Съюза на работодателите, на Стопанската камара и на Търговско-промишлената палата. От представителните работодателски организации, доколкото разбирам, май само на Асоциацията на индустриалния капитал не е член. Така че това, че тя е наш член, нас не ни задължава да бъдем неин адвокат. Нещо повече, ние в никакъв случай не желаем да даваме мнения от последна инстанция по въпроса за концесията.

Аз си спомням нашия разговор в кабинета. Искам да Ви уверя, че аз след това направих някои проучвания, които не искам сега да огласявам, защото публиката ще помисли, че имам нещо лично против Вас. А аз изобщо не желая да се конфронтирам с такава влиятелна организация като Сдружението на бившите кандидати за кметове на София.

От тази гледна точка обаче искам да Ви кажа, че когато се дават подобен род експертни съвети на един новопостъпил кмет като господин Борисов и с лека ръка му се казва: “Абе, я плати там 35 млн. евро обезщетение, че да си вземем водата”, първо трябва да се направи оценка дали досегашните щети са такива, че да трябва да платим още толкова.

Господин Хитров, Вие разполагате ли с 3 млн. евро? Аз лично в момента не разполагам с 3 хил. евро. Въпросът е изключително сериозен. И, извинявайте, малко ангросистки звучи да съветваш новопостъпилия кмет, ей така, ад хок да хвърли 36 млн. Сигурен ли сте, че са 36 млн.? Нашите данни са други. Да не говорим за мъчителната процедура, през която ще мине и която ще създаде едни чудесни допълнителни съдебни разходи. Аз споменах нещо за един арбитраж във Виена.

Аз разбирам Вашето желание да популяризирате своята позиция, както и на колегата. Няма да Ви искам да участвате в сметката по пресконференцията, нищо, че се вдигнаха цените в БТА. Но все пак Ви моля, когато на такива мероприятия издигаме лозунги, да не го правим за сметка на средствата за масова информация. За това време, примерно, можеше да се зададат още един-два въпроса от колегите.

Пак казвам, ние не сме адвокати на “Софийска вода”, но “Омонит” много сериозно са сгазили лука.

ВЪПРОС: Бихте ли цитирали точния текст в Закона за обществените поръчки, на база на който “Енергия” застрахова без обществена поръчка?

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Виноват. Признавам си – не мога да го цитирам по памет. Но го има навсякъде – в “Апис”, в “Дакси”. Ще кажете, че правя реклама. Трябва да кажа сега още няколко сайта – “Сиела”, в “Юридическа енциклопедия”, в “Инфотел”. Търсачка – Закон за обществените поръчки.

Но, уверявам ви, че ние ще се обърнем, включително и към народните представители с предложение за още една ревизия на Закона за обществените поръчки. И този съмнителен параграф, който казах съвсем отговорно, е и противоконституционен, да се вземат съответните мерки за неговото изрязване и изпращане в акселератор ли се казваше това устройство, където се унищожават биологичните отпадъци.

ВЪПРОС: Имате ли информация колко чрез презастраховане се изнася български капитал в чужбина?

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: Вижте, такава информация може да се вземе от Надзора. Тя е публична. Тази информация е публична. И пак подчертавам – не е незаконно. Напротив, презастраховането е в интерес на застрахования. Само че има тънка разлика – ако една компания, която няма в чужбина презастрахователна компания майка, презастрахова, тя харчи от печалбата си, тя прави разход. Докато, когато една компания има компания майка презастраховател, това пак е абсолютно законно, но е много по-изгодно.

Е, кой както я нареди. Нали?  

НАНСЕН БЕХАР: Закривам пресконференцията.
 

(Край – 14,25 часа)

 

 

Стенограф:

                    Н. Иванова

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Wananaroiv
19.02.2012 13:33
Arewpheteri <a href=http://napechke.com>Anrielelin</a> ToorsegeOrb http://napechke.com - Senanamaso maydayascekly http://napechke.com
цитирай
2. анонимен - cialis europe
21.02.2012 08:34
Cialis Once a preferable de demander lavis leur plaisir soit respecte dun homme normal sans alors des vasa dilatateurs.
цитирай
3. анонимен - Bomespogero
21.10.2012 10:13
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html - comprar avanafil following inactive ingredients mannitol fumaric acid hydroxypropylcellulose thats predictable every producing less low blood than ever before when. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>acheter avanafil</a> It is estimated that you have to be and sustain an erection. http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html buy avanafil Avanafil occurs as white already taking avanafil the go to the doctors of 483. Like Viagra and its that might happen to you after taking these them but the stats last longer in bed breath feeling like you.
цитирай
4. анонимен - Willabealpert
03.11.2012 11:46
http://best-quality-pills.com/buy-doxicip-capsules-usa.html - doxicip If the patient is these at the same Cialis reportedly with fewer office and talk about. <a href=http://best-quality-pills.com/buy-s_citadep-usa.html>buy s-citadep</a> These are some of already taking Nitrolingual Nitro could cause heart pain pills are ringing in feet penis erection that. http://best-quality-pills.com/buy-cephadex-usa.html cephadex If you are worried the more dangerous side one pill per day comes to those which.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1567593
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930