Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2007 23:40 - Две нови книги от библиотека "Инициатива" на ССИ.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 5259 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2007 23:49


Библиотека “Инициатива” на ССИ, която се издава под егидата на Консултативния съвет на Съюза, предложи на читателите две нови книги – Институцията Омбудсман от Маргарита Чешмеджиева и “Гъвкави форми на работа” и (пост)индустриални отношения в Централна и Източна Европа от Теодор Дечев.

 

image

Маргарита Николова Чешмеджиева е родена през 1976г. в гр. Гоце Делчев. През 2000г. е завършила спец. “Публична администрация” с образователно-квалификационна степен магистър в ЮЗУ “Неофит Рилски, същата година е придобила професионална квалификация по Финанси и счетоводство в ИСК към УНСС – София. През 2003г. е завършила и спец. “Право” в Правно-историческия факултет при ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Тя е главен асистент в катедра “Публичноправни науки и публичен мениджмънт” на Правно-историческия факултет при ЮЗУ “Неофит Рилски”. В същата катедра води часове по “Основи на публичната администрация”, “Държавна служба и държавен служител” и “Обща теория на пазарното стопанство”. През 2005г. е специализирала в Московската държавна юридическа академия – Русия. Разработва дисертационния си труд на тема “Правно положение на омбудсмана”. Научните й интереси са в областта на публичната администрация и проблемите на омбудсмана, в които области има публикувани и няколко статии.


image

В увода на книгата си за институцията на Омбудсмана, Маргарита Чешмеджиева пише:

Конституцията на РБ издига във върховни принципи (преамбюл), принципът на правовата и социална държава и принципът на правата на личността. Съгласно чл.4 ал. 2 от Конституцията, “Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество”.

През последните години България направи значителна стъпка към създаване на демократични институции, към утвърждаване на правова държава и активно гражданско общество. Новата демократична държава изисква нови реалности, които да съдействат за развитието на система за гаранции, необходими за целите и задачите на социалната промяна. Този процес обаче не гарантира автоматично и достатъчно ефективно спазването на правата на отделните граждани. В страните в преход, каквато е и нашата страна, много често държавните и общинските служители превръщат служебното си положение в средство за упражняване на лична власт, а в някои случаи и за незаконно забогатяване.

Практиката в страните с утвърдена демокрация показва, че в борбата с тях все повече нараства ролята и значението на извънсъдебните средства за спазване правата на човека. Последните допълват съдебната, административната и другите форми на защита. Сред тях особено се откроява  институцията на обществения защитник придобила наименованието – омбудсман. Омбудсманът действа субсидиарно по отношение на съществуващите в страната средства за правна защита.

Въвеждането на институцията омбудсман цели спазване на основните права и свободи на гражданите наред със съществуващите традиционни механизми, като без да дублира функциите на съществуващите, действа паралелно с тях, като допълва тяхната дейност, инициира намесата им, а в определени случаи може да бъде тяхна алтернатива. Основното предназначение и функция на омбудсмана е да наблюдава административната дейност на държавата и да бъде възпиращ фактор срещу злоупотреби с властта, накърняващи правата на човека.

Омбудсманът играе ролята на стабилизиращ фактор в обществото, като предоставя на всеки гражданин лесно, достъпно средство за контрол върху действията на органите на държавно управление. Омбудсманът допринася за поддържане на общественото доверие в административната система. Той със своите становища и препоръки е полезен и за самите държавни органи, като в определени случаи може да инициира важни промени не само в практиката на държавните органи, но и в законодателството. Опитът на другите страни показва, че омбудсманът може да играе неоценима роля за защита правата на човека в системата на държавно управление.

Институцията омбудсман се различава от всички други държавни органи. Тя не е нито съд, нито административен орган. Омбудсманът е длъжностно лице, което изпълнява функцията защита правата на гражданите, разрешава индивидуални жалби и информира парламента и обществеността за нарушени граждански права и свободи, а така също предлага и мерки за отстраняване на тези нарушения. Омбудсманът е неделима част от правовата държава, която създава солидни правни гаранции за правата и свободите на гражданите.

 

image

Теодор Дечев е завършил ВИАС през 1984 г. През 2003 г. защитава магистърска степен по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. В момента е докторант на свободна подготовка в Институт по социология при БАН. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001г. е заместник министър на труда и социалната политика с ресор индустриални отношения. В периода 2001-2003 е съветник на председателя на КНСБ. През 2003г. става експерт на Европейската комисия по въпросите на социалния диалог. През 2004 г., е един от създателите на Института за социални анализи и политики. Заместник председател на Съюза за стопанска инициатива, член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

            Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на около двадесет в областта на политологията и индустриалните отношения. Член е на Българската асоциация за политически науки. Титуляр на дисциплината “Трудови конфликти и индустриални отношения” в бакалавърска и магистърска програма на Нов Български Университет. Член е на програмния съвет на Университетския интердисциплинарен център по делови решения и управление на риска в Югозападния университет.



image
 

Подробности за книгата на Теодор Дечев - “Гъвкави форми на работа” и (пост)индустриални отношения в Централна и Източна Европа, можете да научите на адрес:

 

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=43923




Гласувай:
0



1. tsvetamak - Приветствам ви!
17.02.2007 10:17
Пожелавам успех на книгите и на каузата за осъществяване на нови промени, гарантиращи подобряването на правната защита на обществото у нас!
цитирай
2. teodordetchev - Благодаря за добрите думи! Някои подробности ...
18.02.2007 01:50
... що се отнася до гъвкавите форми на работа могат да се проследят на посочения по-горе адрес:
http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=43923

Там възникнаха и скромна форумна дискусия, която показва, че има интерес към темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1567842
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930