Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2007 11:08 - Протести на работодателските организации - членки на IOE, срещу незаконно въведени регулаторни режими
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 4339 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2007 11:37



Работодателските организации в България, членуващи в Международната организация на работодателите (IOE)* - Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Български съюз на частни предприемачи "Възраждане" (БСЧП "Възраждане"), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) проведоха среща с членове на Висшия съвет на БСП и с депутати - социалисти, на която поставиха въпроса за влошаването на състоянието на регулаторната среда. Представено беше детайлно изследване на регулаторната рамка в страната, подготвено от екип на Българска стопанска камара. Най-тревожната тенденция е продължаващото въвеждане на регулаторни режими, без това да е станало чрез нарочен закон. Установено е, че подобни волности (за съжаление - масови) се извършват изключително от общините. В рамките на дейността на последните три парламентарни мандата, законодателната и изпълнителната власт са се придържали към правилата, дори е приет Закон за ограничаване на административното регулиране. За сметка на това общините вършат масови нарушения. Те си позволяват и други нарушения - въвеждат размери на такси, които многократно надхвърлят разходите по предоставянето на съответната административна услуга, за която се плаща таксата, въпреки изричните законови предписания, че това е недопустимо.

На срещата, от страна на работодателите коментари направиха, Божидар Данев (БСК), проф. Борислав Борисов (ССИ), Васил Велев (АИКБ) и Теодор Дечев (ССИ). Естеството на дискусията е отразено най-добре в публикацията на вестник "Сега", поставена като "уводна статия" на първа страница:

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2554§ionid=16&id=0000101

Разбира се, в текста на вестник "Сега" има и неточности, но подробностите ще бъдат коментирани в следващ пост. От страна на ССИ беше повдигнат остро въпросът за прекъсване ан практиката на създаване по законодателен ред на "камари" със задължително членство. Специален коментар беше направен по въпроса за Закона за централния професионален регистър на строителите, превърнал се в Закон за камарата на строителите, където по изключително сканадален начин, юридически лица (фирми) се вкарват в структура от типа "съсловна организация". (Коментари на хора от ССИ по въпроса, можете да прочетете на:)

Представителите на ВС на БСП - г-жа Мая Манолова и г-н Петър Димитров, заявиха принципното си съгласие със заключенията на работодателите. Те поканиха работодателските организации да представят пълен опис на незаконно въведените регулаторни режими, за да бъдат проверени обстоятелстваат около тях и съответно - отменени.

* Българските работодателски организации осъществяват членството си в IOE чрез организацията "щапка" - АОБР (Асоциация на организациите на българските работодатели). Организацията осъществява представителството на българските организации пред Международната организация на работодателите (IOE) и на сесиите на Международната конференция на труда. АОБР се председателства на ротационен принцип, като тази година тази функция се изпълнява от Съюза за стопнаска инциатива (ССИ).




Гласувай:
0



1. geg - това да не е "социализъма"
09.02.2007 18:04
как ще ги отменят, ако са въведени от Общинските съвети (освен ако не смятат да обжалват съответните актове на ОбС в съда и то като редови граждани)
цитирай
2. ssi - Geg, ти социалзма май не си го и виждал :-)))
09.02.2007 18:21
При социализма всички регулации се въвеждаха от едно - единствено ПРАВИЛНО място. В Р. България, разрешителни, лицензионни и регистрационни режими вече могат да се въвеждат само със закон. По тази причина, общините не могат да въвеждат подобни режими - абсолютно незаконно е.

Идеята за обжалване на въпросните режими е много уместна и най-вероятно ще бъде осъществена. достатъчно е да се заведат 200 - 300 дела в страната срещу въпросните режими (работодателските организации имат пълната възможност за това) и Върховният административен съд ще бъде много, ама много щастлив.

Огромна заблуда е, че повишаването на автономността ан местната власт и децентрализацията стават чрез даване на правото на въвеждане на собствени регулативни режими и такси. Остава да им разрешат и пари да секат. Това не е социализъм, а чиста проба феодализъм. Може ли някой да обясни, защо за едно и също нещо в една община ще има примерно лицензионен режим, а в друга - никакъв. Толкова ли е голяма България, че да са толкова различтни условията в различните общини. То верно, че вече сме на три океана, ама все пак. Въвеждането на подобни "регулации", по собственото вдъхновение на общинарите оказва единствено натиск върху малките и микро- фирмите. Те плащат пишман "децентрализацията" на общините.
Произволното увеличаване на таксите е друго безобразие. Ноторно известно е, че таксите трябва да покриват размера на направените от общината разходи за оказване на съответната административна услуга. Да, ама не съвсем - много общини открито заявяват, че вдигат таксите за едно или друго, за да оформят направо нови приходни пера !!! Подобни веселби стават дори и в София, а публиката кой знае защо се радва.
цитирай
3. geg - нещо не ме разбрахте
09.02.2007 19:12
Аз съм и против нееквивалетните на разходите размери на таксите, и за "ограничаване на административното регулиране". На ясно съм, мисля, и ,че въвеждането на регулационни режими от общините, без да са овластени за това, е в противоречие с цитирания закон. Но никой друг, извън самите ОбС и съда, не може да ги отмени. Нито дори "представителите на ВС на БСП - г-жа Мая Манолова и г-н Петър Димитров". Това имах предвид - представителите пак са се изказали неподготвени.
"Социализъма" го живях доста време - мога да поспоря, но ще е излишно губене на време.
ПП Не се заяждам, но словосъчетанието "ноторно известно" е, меко казано, неправилно. Извинявам се, че, на практика, "оспамих" темата и мисля да си изтрия коментарите след време
цитирай
4. teodordetchev - Сакън, недейте три ...
09.02.2007 22:46
... много са си добри коментарите. Що се отнася до представителите на БСП - тук може би и нашият постинг не е идеално точен. Ако влезем в подробности, работодателите заявиха в пряк текст пред Манолова и Димитров, че са готови да започнат дела и че ще ги започнат. Искането за "опис" на незаконнните режими беше за да се направи точна оценка на "напастта", която е на път да се превърне в бедствие. Подобна количествена оценка би трябвало да е един от сериозните аргументи, които да мотивират евентуалното приемане на санкции засамоволно въвеждане на подобни режими. Законът забранява самоволното въвеждане на регулативни режими, но никъде не се предвижда санкция за това. Ще кажете - решението е на колективен орган - Общинския съвет. Абе вярно, че е "Парагараф 22" ... Освен това, представителите на БСП проявиха доста добра готовност да преосмислят отношението си към камарите със задължително членство, което е добра новина, прицелия ни скептицизъм.
цитирай
5. geg - тогава - още нещо
09.02.2007 23:18
Представителите на БСП да бяха проявили и "добра готовност да преосмислят отношението си" към областните управители, които явно не си изпълняват основното задължение да упражняват контрол за законосъобразност върху актовете на общинските съвети и кметовете. Ако си вършеха работата щяха да спрат всеки незаконен регулационен режим и несъразмерна такса и да ги "вкарат" в съда. Няма Параграф 22 - това си е санкция, после ще се плащат и разноски от общините и кметовете също могат да понесат санкции, че не са спрели и върнали на ОбС противозаконните актове.
Ами успех в инвентаризацията. Направете я о време, че след промените в Консттуцията за местните власти, ни чакат още местен произвол в стил "така разбираше социализма (децентрализацията - в случая) моят приятел Франк Лойд Райт" :))
цитирай
6. teodordetchev - Много смислено предложение.
09.02.2007 23:21
БСП наистина ще направят добре да постегнат областните си управители. Тези дето са от "осмицата" във формулата 3-5-8. За другите, от "петицата" и от "трлойката", не знам дали биха поели отговорност.
цитирай
7. анонимен - Смешно
19.06.2007 18:11
Събрали се двама комунисти и спорят...за какво ли?! Да възстановят ли комунизма от времето на Бай Тошо или да замажат малко тезата "Така нареди Партията". Какво значи "да постегнат областните управители"?! Какво значи "да спират всеки незаконен регулационен режим и такса"?! Че как червен областен да го направи срещу червен кмет?! Що за мечти?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1568450
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930