Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2007 17:49 - Кратко представяне на ССИ.
Автор: ssi Категория: Други   
Прочетен: 6450 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2007 18:01



Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е създаден на 22 декември 1989 год. като първата неправителствена, нестопанска организация на частните предприятия в България. Членството на над 4000 фирми, от които 1200 са с над 20 заети и съществуването над 140 регионални офиса в страната прави ССИ организация с широка гама от дейности.

Браншови организации-членове на ССИ са:

1. Асоциация “Български пипер”

2. Национална асоциация на хмелопроизводителите

3. Национална строителна федерация

4. Сдружение на производителите на сухи строителни смеси

5. Асоциация на геодезическите фирми

6. Българска асоциация на консултанските фирми в железопътното строителство

7. Национална асоциация на строителите на жилища в България

8. Асоциация на газоразпространителите

9. Българска асоциация на регионалните медии10. Асоциация за развитие на информационните технологии

11.Българска асоциация за селски и екологичен туризъм

12.Асоциация на лицензираните информационни посредници

13.Асоциация на българските кабелни оператори

14. Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи

15. Сдружение”Съюз на фирмите за охрана и сигурност”

16. Национална браншова камара “Охранители и детективи”

17. Асоциация за инфраструктурно развитие

18. Асоциация на тържищата в България

19. Асоциация на предприятията за безмитна търговия

20. Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ)

21. Българска асансьорна индустриална асоциация (БАИА)

22. Сдружение на управители и лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ

23. Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта

24.Сдружение на шивашките производители “ДЕБА”

25. Съюз на зъботехниците в България

26. Асоциация на малката авиация в Република България

27. Сдружение “Собственици и предприемачи на търговски обекти”

Изброените организации официално са упълномощили ССИ да ги представлява в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и в другите национални органи на тристранно и / или двустранно сътрудничество. Освен изброените по-горе браншови организации, в ССИ членуват и:

Българска асоциация на търговците на метали, Българска браншова камара “Феникс ресурс”, Национално сдружение недвижими имоти, и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които обаче са упълномощили други национално представителни работодателски организации да ги представляват.

ССИ е първата работодателска организация в България, към която е създадена младежка структура – Младежки форум за стопанска инициатива.

Основна цел на Съюза е да помага на членовете си да развиват бизнеса си, да им помогне да просъществуват в трудната икономическа среда.

През 1993 год. ССИ бе официално признат от българското правителство за национално представена работодателска организация и понастоящем представлява интересите на малките и средни предприятия в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

ССИ е представен в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, Агенцията по заетостта, Общото събрание на Националната здравно-осигурителна каса, Института за помирение и арбитраж и други институции с национално значение.

От 1996 год. ССИ е член на Международната организация на работодателите. Членството се осъществява чрез Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите национално представителни организации на работодателите в България. АОБР се председателства на ротационен принцип, като през 2004 г. е ред на ССИ да поеме председателството.

Като една от най-динамичните институции в страната, ССИ се стреми да подпомага разрешаването на ежедневните проблеми на малките и средни предприятия, бори се срещу пречките за икономическа инициатива, създава нов имидж на работодателя, представлява и защитава своите членове пред Правителството и Народното събрание.

От 1993 год., ССИ е член на Европейския съвет за малък бизнес, а от 1995 год. – на Световния съвет за малък бизнес. През последните дванадесет години, ССИ е работил в сътрудничество с : Международния център за икономически растеж - Сан Франциско, Японската асоциация за презокеанско техническо обучение, Японската асоциация за международна търговия, Холандския център за насърчаване на вноса от развиващите се страни, Федерацията на белгийските предприемачи, Унгарската асоциация на предприемачите, Гръцката асоциация на малките и средни предприятия и др.

От 01.11.2002 г. ССИ е асоцииран член на Европейската фондация за управление на качеството.

От 2006 г., ССИ е асоцииран член на UEAPME – представителната работодателска организация на занаятчиите, малките и средните предприятия пред Европейската комисия.

Основни цели и дейност:

Основните цели

Дейността на ССИ е насочена и към предприемане на законодателни инициативи, участие в проучвания и проекти, обучение, вкл. и с международно участие, конференции и др., насърчаване на икономическата активност на членовете си.

  • ССИ осъществява тази своя дейност като:
  • представя своите виждания върху законопроекти, наредби, решения и други във връзка с икономическата и социална политика на Правителството;
  • като член на НСТС, ССИ взема участие в обсъжданията на всички законопроекти на Правителството в областта на преструктурирането, приватизацията, социалното осигуряване, условията на труд и др.;
  • предприема стъпки за защита правата на своите членове в случай на престъпна небрежност от страна на правителствени институции и монополни организации. ССИ инициира правни процедури пред Конституционния съд, Върховните съдилища и Комисията за защита на конкуренцията, защитавайки техните бизнес интереси.
  • представя своите виждания по различни теми в съответствие с интересите на членовете си и по своя инициатива или по информация в медиите пред държавните и международни институции.
  • Законодателните инициативи на ССИ са насочени към внасяне на предложения и становища по Кодекса на труда, Кодекса за задължително обществено осигуряване, Закона за малки и средни предприятия, Закона за дънък върху добавената стойност, Закона за обществените поръчки, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за държавния бюджет и др.
  • ССИ взема участие в проучвания и проекти, финансирани от международни и национални програми: ФАР СМАЕП /Проект за заетост в районите с минна и стоманодобивна промишленост/; ФАР Социален диалог; ФАР Консенсус; Развитие на частния сектор в България; Изследване на програмата ФАР трансгранично сътрудничество; Развитие на ценностната система в Източна Европа.  
  • Други дейности : Маркетингови и пазарни проучвания; Обучение по малък и среден бизнес, вкл. и с чуждестранни преподаватели; Домакинство и участие на конференции, бизнес-срещи, семинари и др.
  • ССИ подпомага икономическата активност на членовете си чрез : попълване и съхраняване на данни за българското и чуждестранно законодателство, а също така и икономически, научни, технически и други издания, свързани с дейността на Съюза и неговите членове. ССИ има споразумения за обмен на информация с множество чуждестранни работодателски организации; осигуряване на достъп до местни и чуждестранни икономически и други информационни източници; изготвяне и предоставяне на типови договори, заповеди и др. в помощ на членовете си и тяхната дейност. Екип на ССИ подготвя данни за източници за финансиране на малки и средни предприятия; информиране за бизнес-възможности в страната и чужбина, за търгове, технологично развитие, създаване на системи за следене на качеството.

Органи на управление на ССИ са:

    • Общо събрание  
    • Управителен съвет
    • Председател на УС на ССИ – проф. д-р Борислав Борисов -Народен представител в 39 – то Народно събрание, Член на Икономическата комисия на 39-то Народно събрание; Ректор на УНСС и Ръководител на катедра “Интелектуална собственост” ; Председател на националната асоциация по интелектуална собственост.
    • Заместник председатели са: Теодор Дечев и Христо Гагов.
    • Контролна комисия –председател – проф. д-р Благой Колев - Ръководител катедра “Икономическа социология” при УНСС; Зам. председател на Общото събрание на УНСС

Към ССИ е създаден Консултативният съвет, в чиито рамки са изградени специализирани комисии.

  • Председател на Консултативния съвет на ССИ – проф. д.ик.н. Нансен Бехар - Ръководител на катедра “Икономика” в Софийския университет “Климент Охридски” ; Директор на Института за социални и политически анализи; Ръководител на Международен център за обучение по малък и среден бизнес;

 




Гласувай:
0



1. fetish - Тук не харесват много рекламните ...
30.01.2007 11:34
Тук не харесват много рекламните блогове, повярвайте ми.
цитирай
2. teodordetchev - Този блог не е "рекламен".
09.02.2007 11:47
Блогът е създаден за да може по-лесно да бъдат информирани обществеността и челновете на Съюза за стопанска инициатива за дейността на Съюза и за състоянието на индустриалните отношения в страната. Той се поддържа от няколко блогъри, които имат и собствени блогове. Линкове към техните блогове са на разположение в блогрола.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ssi
Категория: Други
Прочетен: 1567427
Постинги: 141
Коментари: 355
Гласове: 2148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930